Τα ελλιπή μέτρα του Υπουργείου Πολιτισμού για προστασία και διατήρηση του Δίολκου φέρονται ως η αιτία που το ιστορικό μνημείο της Κορίνθου απειλείται με εξαφάνιση. Ο Δίολκος ήταν ένας λιθόστρωτος δρόμος που κατασκευάστηκε το 600 πΧ πάνω στον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες μετέφεραν πλοία μέσω ξηράς από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.

Ads

Το σημαντικό μνημείο της Κορίνθου άντεξε για πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ώσπου να ανακαλυφθεί από τον αρχαιολόγο Νίκο Βερδελή τη δεκαετία του ’50. Μισό αιώνα μετά, το μνημείο έχει μετατραπεί σε ερείπιο μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σήμερα στο νερό. Η κ. Λοβέρδου, που μάχεται για τη διάσωση του μνημείου, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αναφέρει ότι «η φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού για το Δίολκο όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πραγματικότητα μια ελεγχόμενη και υποβοηθούμενη κατεδάφιση. Οι ίδιοι άνθρωποι που καλούνται να λάβουν μέτρα προστασίας, με την αμέλειά τους το κατέστρεψαν». Λέξεις όπως συντήρηση, αποκατάσταση, προστασία έχουν αντικαταστήσει εδώ και 50 χρόνια τα ουσιώδη μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν ώστε να σωθεί ο Δίολκος από την καθημερινή ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται. «Η εγκατάλειψη είναι εμφανής και ίσως προαποφασισμένη. Ωστόσο, σήμερα, κάποιος που έχει παράνομα στην κατοχή του ή διακινεί αρχαία αντικείμενα διώκεται ποινικά, ενώ αυτός που τα καταστρέφει είναι παραδόξως αθώος», σημειώνει η κ. Λοβέρδου.

Τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να ληφθούν σχετίζονται με την μεταφορά όσων πλακών έχουν αποκολληθεί λόγω της διάβρωσης σε ασφαλές μέρος ώστε να μην κείτονται μέσα στη λάσπη και να μη φθείρεται και το υπόλοιπο τεχνικό έργο της αρχαιότητας. Πέραν όμως από τη διάσωση του μνημείου, η παρούσα ετοιμόρροπη κατάστασή του εγκυμονεί κινδύνους για όποιον προσπαθήσει να διασχίσει πεζός το άλλοτε λιθόστρωτο πέρασμα.

Φωνές απ’ όλο τον κόσμο τάσσονται υπέρ της διάσωσης του Δίολκου μέσα από τον ιστότοπο www.thepetitionsite.com που έχει δημιουργήσει η κ.Λοβέρδου με σκοπό την αναστήλωση του αρχαίου έργου. Πιο συγκεκριμένα, 7250 άτομα από 116 χώρες έχουν υπογράψει για την αποκατάσταση του μνημείου. Η διεθνής αυτή έκκληση βρήκε ανταπόκριση από ανθρώπους από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, γεγονός που μαρτυρεί τη σημασία του Δίολκου για την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ads