Στο φόρτε της βρίσκεται η λαθροθηρία στον Κίσαβο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε το tvxs, καθώς όπως φαίνεται η επικείμενη λήξη της κυνηγετικής περιόδου «ελκύει» τους ασυνείδητους κυνηγούς που σπεύδουν να σκοτώσουν όσα περισσότερα θηράματα μπορούν. Σύμφωνα με αυτές κάποιες ομάδες κυνηγών κατ’ επανάληψη και αδιαφορώντας για τα επιτρεπτά όρια κυνηγούν μέσα σε καταφύγιο άγριας ζωής και πολύ κοντά σε σπίτια, στην περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα ενώ κάποιες φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κυνηγούν θηράματα σε περιφραγμένα κτήματα. Για τα περιστατικά αυτά έχουν γίνει καταγγελίες στο δασαρχείο του Δήμου Αγιάς.

Ads

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις στην περιοχή της Αγιάς, ομάδες κυνηγών γράφουν ‘στα παλιά τους τα παπούτσια’ νόμους απαγορεύσεις και περιορισμούς, ως προς το τι, πώς και πού κυνηγούν» καταγγέλλει στο tvxs, κάτοικος της περιοχής, επισημαίνοντας ότι συγκεκριμένοι λαθροθήρες εκμεταλλεύονται άλλοτε τις ελλείψεις προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών και άλλοτε τις «καλές υπηρεσίες» που τους προσφέρονται από τα εντεταλμένα όργανα που συχνά επιλέγουν «να κάνουν τα στραβά μάτια».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ομάδες λαθροθήρων δρουν συγκροτημένα «με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, συσκευές ενδοσυνεννόησης και επαναληπτικές καραμπίνες με μονόβολα ή άλλου απαγορευμένου τύπου σκάγια». Την τιμητική τους φέτος είχαν τα αγριογούρουνα καθώς υπάρχουν πολλά στην περιοχή. Μάλιστα, όπως επισημαίνει κάτοικος της περιοχής στο tvxs, πριν από περίπου δυο μήνες μια ομάδα κυνήγησε και σκότωσε ένα μεγάλο αγριογούρουνο μέσα στην αυλή ενός σπιτιού στο χωριό Κάτω Σωτηρίτσα του Δήμου Αγιάς.

Από το Δασαρχείο Αγιάς, επιβεβαίωσαν το περιστατικό. Μάλιστα οι δασικοί υπάλληλοι κλήθηκαν και έσπευσαν στο σημείο, όπου κατέσχεσαν το θήραμα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται πλέον στο δικαστήριο. Όπως ανέφερε ο δασάρχης στο εν λόγω σημείο υπάρχουν λίγες κατοικίες, εκτός οικισμού, σε ζώνη όπου απαγορεύεται το κυνήγι ακριβώς για να προστατευτούν τα σπίτια. Σύμφωνα με το δασαρχείο πάντως εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή, στην Αγιά, παρότι υπάρχουν παρανομίες, δεν παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα λαθροθηρίας καθώς υπάρχει ελεγχόμενη ζώνη κυνηγιού στην οποία οι περισσότεροι κυνηγοί επιλέγουν να κυνηγούν.

Ads

Καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής έχει δεχτεί και η πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας. Όπως δήλωσε στο tvxs, η Δήμητρα Ανδριτσίου, μέλος της κίνησης, «είμαι κι εγώ από την περιοχή κι εκτός από τις επίσημες καταγγελίες έχω ακούσει κατά καιρούς από ανθρώπους ότι βρίσκονται στα κτήματά τους και βλέπουν κυνηγούς σε περιοχές που δεν επιτρέπεται. «Για την περιοχή της Αγιάς υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Στην εν λόγω περιοχή δεν επιτρέπεται το κυνήγι καθώς υπάρχουν πολύ κοντά οικισμοί. Υπάρχει μάλιστα και ειδική πινακίδα στο δρόμο που οριοθετεί πέρα από αυτόν την περιοχή στην οποία απαγορεύεται το κυνήγι».

Η κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας μάλιστα επισκέφτηκε την περιοχή προκειμένου να κάνει αυτοψία και να τραβήξει φωτογραφίες που δείχνουν αγροτικό δρόμο γεμάτο σκάγια καινούργια και παλιά. «Είναι ένα φαινόμενο που έχει συνέχεια» επισημαίνει η κ. Δήμητρα Ανδριτσίου. Και πράγματι έτσι δείχνουν τα πράγματα…

image

Παλαιότερα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Λάρισας κάνουν λόγο για αρκετά κρούσματα λαθροθηρίας τα προηγούμενα καλοκαίρια στην περιοχή της Αγιάς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα το καλοκαίρι του 2009, στην εφημερίδα «Ελευθερία» το φαινόμενο είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή των Νερόμυλων Αγιάς, με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγιάς να καταγγέλλει το γεγονός, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, ώστε να συλληφθούν όσοι προβαίνουν σε παράνομες νυχτερινές θύρες.

Ως φαίνεται τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. «Τα περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά» σημειώνει κάτοικος της περιοχής της Αγιάς. «Κτήματα και ελαιοπερίβολα, βοσκότοποι και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε πεδία συγκρούσεων των ιδιοκτητών με κυνηγούς. Κάποιοι από αυτούς αποχωρούν όταν τους ζητείται. Αντίθετα άλλοι συνεχίζουν είτε αμφισβητώντας ότι βρίσκονται σε απαγορευμένη περιοχή, είτε μη μπαίνοντας καν στον κόπο να μάθουν». Κάποιοι από αυτούς μάλιστα φαίνεται να ισχυρίζονται ότι οι ιδιοκτήτες κάποιων από αυτές τις κατοικίες ή τα κτήματα δεν έχουν νόμιμη άδεια.

«Οι τοπικές αρχές, αστυνομία και δασαρχείο Αγιάς φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Οι ελλείψεις σε τεχνικά μέσα και προσωπικό που επικαλούνται είναι βέβαια υπαρκτές, όμως υπαρκτές είναι και οι πιέσεις της τοπικής πολιτικής κίνησης των οικολόγων πράσινων και των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων για την προστασία του περιβάλλοντος οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη για τήρηση των νόμων και την τιμωρία όσων παρανομούν με μέτρα, όπως, οι κατασχέσεις όπλων ή η μη ανανέωση κυνηγετικών αδειών τα οποία με λίγη καλή θέληση μπορούν να αποδώσουν» αναφέρει κάτοικος της περιοχής στο tvxs. «Αφού στην περιοχή υπάρχουν δημόσια και κοινοτικά δάση, ας τα ‘βαφτίσουν’ κυνηγετικά δάση, ας προσλάβουν ή ας μετατάξουν κάποιους να τα περιφρουρούν κι ας οριστεί εκεί και μόνο εκεί να ασκείται κυνηγετική δραστηριότητα» καταλήγει.

Μέλη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας επισκέφτηκαν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου το δασαρχείο και το αστυνομικό τμήμα Αγιάς μετά από τις καταγγελίες που δέχτηκαν. «Είχαμε συνομιλίες με το δασαρχείο και με την αστυνομία καθώς ένας από τους κατοίκους της περιοχής δέχτηκε κάποιες απειλές» επισημαίνει στο tvxs, η Δήμητρα Ανδριτσίου.

Πράγματι, μέσα από video επιβεβαιώνεται πως ομάδες κυνηγών έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από το να κυνηγούν σε περιοχές που απαγορεύεται. Η γυναίκα στο βίντεο ενημερώνει τους κυνηγούς ότι βρίσκονται έτοιμοι για κυνήγι σε απαγορευμένη ζώνη και κατοικημένη περιοχή, κοντά στην ιδιοκτησία της. Οι ίδιοι αντί να αποχωρήσουν ή να ζητήσουν λεπτομέρειες προχωρούν σε ύβρεις και απειλές κατά της ασφάλειάς της και της ζωής της.

«Το δασαρχείο κάνει ότι μπορεί δεδομένου ότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Περιμένουν τώρα με τις μετατάξεις να πάρουν άτομα από την αγροφυλακή για να αυξηθεί το προσωπικό. Δεν είναι ούτε και οι ίδιοι όσοι ικανοποιημένοι θα ήθελαν με τους ελέγχους» τονίζει η κ. Ανδριτσίου και υπογραμμίζει ότι «οι καταγγελίες των κατοίκων προχωρούν κανονικά και θα φτάσουν ως τον εισαγγελέα».

Το επόμενο βήμα των Οικολόγων Πράσινων θα είναι να απευθυνθούν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι δυνατόν να ελέγξουν την επάρκεια των κινήσεων του δασαρχείου αλλά και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγιάς.

«Δεν είναι όλοι οι κυνηγοί ίδιοι. Δεν συμφωνώ με το κυνήγι αλλά υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγούν νόμιμα, στα επιτρεπόμενα όρια. Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι κυνηγοί λειτουργούν έτσι. Εξάλλου, σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα στην περιοχή είναι οι ίδιοι. Το θέμα είναι κατά πόσον ο κυνηγετικός σύλλογος μπορεί να τους ελέγξει. Πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να το κάνει» καταλήγει η κ. Ανδριτσίου.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Τμήματος Αγιάς, Χρήστος Τσιώρας διαβεβαίωσε τους Οικολόγους Πράσινους «πως η αστυνομία ανταποκρίνεται και θα είναι παρούσα σε κάθε περίπτωση που παραβιάζεται η ιδιοκτησία και η προσωπική ακεραιότητα των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, όταν ζητηθεί η συνδρομή της υπηρεσίας, αυτή θ’ ανταποκριθεί θετικά βοηθώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Μένει να υπάρxει πραγματική ανταπόκριση των φορέων.