Ads

Υπό από το σύνθημα «τόσα χρόνια αγώνα λαού και νεολαίας, το δρόμο τον δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας, ενώθηκαν οι φωνές κατοίκων, φοιτητών, εκπαιδευτικών και φορέων της Πάτρας, που βρέθηκαν στην εκδήλωση και την πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/1/2011, για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την δολοφονία του καθηγητή – σύμβολο, τον Ιανουάριο του 1991.

Στο μνημείο του σχολικού συγκροτήματος «Νίκος Τεμπονέρας» στο Ψηλά Αλώνια της Πάτρας βρέθηκαν την Κυριακή εκατοντάδες άτομα για να αποτίσουν φόρο τιμής. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο στην πόλη, κανείς δεν ξεχνά αυτή την μέρα.

Το κάλεσμα είχε δοθεί μέρες πριν από φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «εμείς πιστοί στην μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα, οργανώνουμε την αντίστασή μας μαζί με όλους τους εργαζομένους. Σε τέτοιες συνθήκες είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη, να κρατάμε σταθερά το νήμα των αξιών μας, με Αγώνα και Αλληλεγγύη».

Ads

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με ομιλία του Δημήτρη Μπράτη από την ΔΟΕ και του Ηλία Παπαχατζή από την ΟΛΜΕ ενώ στην αιχμή τους βρέθηκε η εκπαίδευση, ο ρόλος του δασκάλου και τα προβλήματά που αντιμετωπίζει. Ο Γρηγόρης Καλομοίρης από τη ΟΛΜΕ μίλησε για την απαξίωση του λυκείου, την παραπαιδεία και την ιδιωτικοποίηση. Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια ο Μιχάλης Βασιλάκης, γραμματέας του ΕΑΜ, ο οποίος με μεγάλη συγκίνηση ανέφερε ότι «η βαθιά συνείδηση του λαού και της νεολαίας που είκοσι χρόνια μετά, συνομήλικοι του Νίκου αλλά και αγέννητοι ακόμα το ’91, ενώνονται με το σύνθημα ‘ τόσα χρόνια αγώνες λαού και νεολαίας το δρόμο δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας’». Ακολούθησε χαιρετισμός φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή: attact tv

Στο μνημείο του Τεμπονέρα βρέθηκε η σύζυγός του Αθηνά και ο γιος του Διονύσης, οι οποίοι άφησαν λουλούδια, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Την αποδοκιμασία των παρευρισκόμενων δέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ενώ ακούστηκαν συνθήματα, όπως «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία λιτότητα, ανεργία, τρομοκρατία». Το ΕΚΠ, το Ν.Τ Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, η Ν.Ε Αχαΐας και η ΠΑΣΠ αποδοκιμάστηκαν επίσης.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων όλοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα, ενώ ακολούθησε πορεία που ξεκίνησε από το μνημείο, στην περιοχή Ψηλά Αλώνια προς το Παράρτημα της οδού Κορίνθου. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, η Ά ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΕΚ, το ΕΑΜ και η Νεολαία ΕΑΜ, και φοιτητικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον τερματισμό της πορείας στο Παράρτημα, ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ την ακολουθούσαν από παράλληλος δρόμους.