Αυτο-ορκίστηκε χθες ο ευρισκόμενος αργία νεοεκλεγείς δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ενώπιον τεσσάρων παπάδων και με την απουσία εκπροσώπων θεσμικών φορέων και πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα από τη συγκεκριμένη πράξη, η οποία θεωρείται άκυρη, και από ποια πρόσωπα τελέστηκαν αυτά.

Ads

Η εισαγγελική παρέμβαση βασίζεται στο έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εστάλη στα μέλη της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζαχάρως έπειτα από σχετικό ερώτημα το οποίο και αναφέρει ότι: «Λόγω της ισχύος του διοικητικού μέτρου της αργίας και για τη νέα δημοτική περίοδο, που εμποδίζει τον εκλεγέντα να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημάρχου, δεν δίδει αυτός όρκο καθώς η ορκωμοσία τίθεται απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη ανάληψη των καθηκόντων του ως δημάρχου…».

Τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας που απείχαν από την ορκωμοσία, χαρακτήρισαν την ενέργεια του πρώην δημάρχου «προκλητική καταπάτηση των νόμων του κράτους» και κάλεσαν τους αρμόδιους να ακυρώσουν την ορκωμοσία, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Η τελετή της ορκωμοσίας δεν είναι νόμιμη και αυτό αποδεικνύουν τα επίσημα έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες θα διαπιστώσουμε όλοι αν στο Δήμο Ζαχάρως θα υπερισχύσει η νομιμότητα ή θα κυριαρχήσει η ασυδοσία και η παρανομία σε βάρος της κοινωνίας και του τόπου», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανταζής Χρονόπουλος έχει τεθεί σε αργία «για πρόκληση οικονομικής ζημιάς στον δήμο». Βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την υπόθεση προσπάθειας εξαφάνισης χρηματικού προστίμου σε παράνομες καντίνες της παραλίας Ζαχάρως. Ακόμα, σε βάρος του εκκρεμούν δεκάδες δικαστήρια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την περίπτωση της ξενοδοχειακής του μονάδας μέσα σε περιοχή απόλυτης προστασίας στο οικοσύστημα του Καϊάφα, την οποία έχτισε χρησιμοποιώντας άκυρες άδειες, των οποίων η Πολεοδομία της νομαρχίας Ηλείας έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση.

Ads

Κατηγορείται επίσης για την προσπάθεια χρησιμοποίησης της χρηματικής βοήθειας της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους με σκοπό να χτίσει δημαρχείο, εξαπατώντας τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διαχειριστή της βοήθειας.