Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την Τετάρτη την προσφυγή του επανεκλεγέντος δημάρχου της Ζαχάρως Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλου, κρίνοντάς την ως αβάσιμη, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Ο κ. Χρονόπουλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα της Δυτικής Ελλάδας, Τάσου Αποστολόπουλου, που τον έθεσε σε αργία «για πρόκληση οικονομικής ζημιάς στον δήμο».

Ads

Η απόφαση του ΣτΕ, όπως ερμηνεύεται από νομικούς κύκλους -σύμφωνα με το δημοσίευμα- σημαίνει ότι ο κ. Χρονόπουλος δεν μπορεί να λάβει ξανά το αξίωμα του δημάρχου παρότι εξελέγη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καθώς η σχετική νομοθεσία τού στερεί για πάντα αυτό το δικαίωμα με βάση και τις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

«Η αργία του ισχύει μέχρι να παρουσιάσει αθωωτικές αποφάσεις για τα αδικήματα που κατηγορείται. Αν αυτά είναι τελεσίδικα, τότε η αργία ισχύει και για τη νέα του θητεία ως δημάρχου. Τη λύση στο θέμα θα τη δώσουμε ξανά σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και με βάση πάντα τη νομιμότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως και η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με γνωμοδότησή της είχε κρίνει ότι ο κ. Χρονόπουλος εκτός της καταδίκης του για παράβαση καθήκοντος σε υπόθεση που αφορούσε παράνομες προσλήψεις στο τοπικό ΚΕΠ, είχε βλάψει οικονομικά και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ads

Ο πρώην δήμαρχος βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την υπόθεση προσπάθειας εξαφάνισης χρηματικού προστίμου σε παράνομες καντίνες της παραλίας Ζαχάρως.

Ακόμα, σε βάρος του εκκρεμούν δεκάδες δικαστήρια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την περίπτωση της ξενοδοχειακής του μονάδας μέσα σε περιοχή απόλυτης προστασίας στο οικοσύστημα του Καϊάφα, την οποία έχτισε χρησιμοποιώντας άκυρες άδειες, των οποίων η Πολεοδομία της νομαρχίας Ηλείας έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση.

Κατηγορείται επίσης για την προσπάθεια χρησιμοποίησης της χρηματικής βοήθειας της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους με σκοπό να χτίσει δημαρχείο, εξαπατώντας τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διαχειριστή της βοήθειας.