Την ανησυχία της σχετικά με νέες αναφορές για πιθανή σχέση του εμβολίου Pandermix της GlaxoSmithKline (GSK) για τη γρίπη H1N1 με τη ναρκοληψία, μια σπάνια διαταραχή του ύπνου, εξέφρασε η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων, η οποία συνεχίζει τον έλεγχο της ασφάλειας του εμβολίου.

Ads

Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η Επιτροπή της για Ιατρικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) εξετάζει περαιτέρω στοιχεία από τη Φινλανδία που, όπως αναφέρει, «αυξάνουν την ανησυχία» για μια σχέση ανάμεσα στη ναρκοληψία και το Pandermix, ωστόσο προσθέτει ότι τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για να διαπιστωθεί μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο Pandermix και τη ναρκοληψία.

H EMA αναφέρει ακόμη ότι, εκτός από τα δεδομένα από τη Φινλανδία, συνεχίζονται οι έρευνες στη Σουηδία, όπου υπήρξε επίσης «ένας απροσδόκητος αριθμός κρουσμάτων ναρκοληψίας έπειτα από εμβολιασμό με Pandermix». Προσθέτει όμως ότι άλλες μη σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν διαπιστώσει παρόμοια αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων ναρκοληψίας. Στον Καναδά, αναφέρει, όπου έγινε «σημαντική χρήση αυτού του τύπου εμβολίου», δεν υπήρξε καμιά ένδειξη αύξησης των κρουσμάτων ναρκοληψίας.