Η Γερμανία διακόπτει προσωρινά την ετήσια χρηματοδότηση -με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ- του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έπειτα από καταγγελίες για διαφθορά.

Ads

Όπως αναφέρει το BBC, η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δωρητής του ταμείου, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο έχει προϋπολογισμό άνω των 20 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι έλεγχοι του ταμείου είναι ελλιπείς σε κάποιες χώρες και μέρος των χρημάτων, πιθανότατα δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν υπεξαιρεθεί.

Το ταμείο παραδέχεται ότι υπάρχει διαφθορά, όχι όμως σε μεγάλη κλίμακα. Απαντά ότι περιπτώσεις κακής διαχείρισης έχουν ανακαλυφθεί από το ίδιο και ότι όπου διαπιστώθηκε υπεξαίρεση αντιμετωπίστηκε δραστικά.

«Η Γερμανία ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις ενέργειες των ελεγκτών μαςόπως και για όλες τις αποφάσεις για την καταπολέμηση της κατάχρησης» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως οι καταγγελίες χρήζουν διερεύνησης.

Ads

«Παίρνω πολύ σοβαρά τις καταγγελίες για διαφθορά και περιμένω ότι το Ταμείο θα τις αντιμετωπίσει. Μέχρι τότε σταματούμε την χρηματοδότηση του Ταμείου» δήλωσε. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι η Γερμανία οδηγείται από παραπλανητικά δημοσιεύματα.