Οι δυο μπαμπάδες του Jan πηγαίνουν σε ένα pet shop να αγοράσουν ένα σκυλάκι που κοστίζει 120 ευρώ. Ο καταστηματάρχης τους κάνει έκπτωση 20%. Πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν οι μπαμπάδες του Jan;

Ads

Κάπως έτσι πρόκειται να διατυπώνονται τα μαθηματικά προβλήματα των Ολλανδικών βιβλίων στο εγγύς μέλλον, αφού ο Δήμαρχος του Άμστερνταμ Eberhard van der Laan έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να εισαχθούν στα σχολικά βιβλία όλοι οι τύποι οικογενειών, ένας εκ των οποίων είναι και οι οικογένειες με ομόφυλους γονείς.

Άλλωστε, η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων και προχώρησε στην υιοθεσία παιδιών. Η επιθυμία του 55χρονου Δημάρχου -ο οποίος είναι πατέρας πέντε παιδιών- εισακούστηκε και εγκρίθηκε από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο μαθητικών βιβλίων: «Προς το παρόν, τα μαθητικά βιβλία δεν αντικατοπτρίζουν τη ζωή στον τόπο μας» ανέφερε ο Frans Grijzenhout, διευθυντής του εκδοτικού οίκου Noordhof Uitgeverij. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «όταν ένα βιβλίο μιλά για μία οικογενειακή εκδρομή, η συνοδευτική φωτογραφία πάντα απεικονίζει τη μαμά τον μπαμπά και το παιδί, περιθωριοποιώντας τους άλλους τύπους οικογενειών». Όπως, όμως, έχουν εισαχθεί στα βιβλία εικόνες από Μουσουλμάνες να φορούν τις μαντήλες τους, «με τον ίδιο τρόπο σκοπεύουμε να φέρουμε την πολύ-πολιτισμικότητα και την ομοφυλοφιλία στην προσοχή των μαθητών», συνεχίζει.

Ο Σύλλογος της Ολλανδίας για την Ένταξη των Ομοφυλόφιλων καλωσόρισε την κίνηση λέγοντας ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, αφού παρατηρούσε μία αδυναμία ανεκτικότητας της κοινωνίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Όλο και περισσότερες είναι, άλλωστε, οι επιθέσεις που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι τον τελευταίο καιρό, ακόμα και στο κέντρο του Άμστερνταμ, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν πως νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια απ’ ότι στο παρελθόν.

Ads

Δεν θα μπορούσαν όμως να έλειπαν και οι αντιδράσεις: Η κοινότητα των Καλβινιστών και οι συντηρητικοί Καθολικοί απέρριψαν την κίνηση: «Τα σχολεία δεν θα πρέπει να αποδεχτούν τέτοια χειραφέτηση», γράφει η εφημερίδα «Reformatorisch Dagblad», η πιο σημαντική έκδοση συντηρητικών διαμαρτυρόμενων της Ολλανδίας. Επίσης, η Ένωση για τη Χριστιανική Αναμορφωμένη Εκπαίδευση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διανείμει ομοφυλοφιλικά βιβλία στα σχολεία της.

Η ιδέα, πάντως, της εξοικείωσης των παιδιών με τις υγιείς σχέσεις ομοφύλων μέσω των παιδικών βιβλίων δεν είναι κάτι καινούργιο. Δέκα χρόνια πριν, η Ολλανδή συγγραφέας Linda de Haan έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Βασιλιάς και ο Βασιλιάς». Σύμφωνα με την ιστορία, ένας ομοφυλόφιλος πρίγκιπας αρνείται να παντρευτεί μία πριγκίπισσα, παρόλα αυτά, επιθυμεί να γίνει βασιλιάς. Το παραμύθι τελειώνει με τον πρίγκιπα να παντρεύεται έναν άλλον πρίγκιπα και να ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Το βιβλίο έγινε bestseller για τις ιδέες ανεκτικότητας που προέβαλλε. Στις ΗΠΑ όμως, ο εκδοτικός οίκος που κυκλοφόρησε το βιβλίο οδηγήθηκε στα δικαστήρια, αφού πολλοί γονείς ζήτησαν την απόσυρσή του. Η δικαστική διαμάχη είχε αίσιο τέλος το 2007, με την απόφαση να αναφέρει ότι «η διαφορετικότητα είναι το σήμα κατατεθέν του έθνους μας».

Πηγή: www.earthtimes.org
Επιμέλεια: Νάνσυ Φαφούτη