Ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις πλήττουν τους Ευρωπαίους. Σε ετήσια βάση σχεδόν 165 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή αϋπνία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριετούς έρευνας που διενεργήθηκε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες υπό τον Χανς Ούλριχ Βίτκεν, διευθυντή του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία.

Ads

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως μόλις το 30% των ασθενών αναζητά και λαμβάνει τελικά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με αποτέλεσμα η οικονομία αλλά και η κοινωνία να επιβαρύνονται από τους πάσχοντες που δηλώνουν αδυναμία να εργαστούν ή να διαχειριστούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

“Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα” υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αναφορικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες επισημαίνουν πως αποφεύγουν να επενδύσουν στην έρευνα για τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και για το πώς η λειτουργία του επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταθέτοντας έτσι το βάρος της ευθύνης για την εξεύρεση πόρων και τη χρηματοδότηση της έρευνας σε κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

“Το τεράστιο χάσμα στον τομέα της θεραπείας για τις ψυχικές διαταραχές πρέπει να κλείσει. Αυτοί οι λίγοι που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή την λαμβάνουν με πολυετείς καθυστερήσεις και σπανίως (λαμβάνουν) την κατάλληλη και πλέον σύγχρονη (θεραπεία),” δηλώνει ο Χανς Ούλριχ Βίτκεν.

Ads

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του ανεπτυγμένου κόσμου το 2020.

Όπως αποκαλύπτει ο Βίτκεν το φαινόμενο της “ασθένειας του 21ου αιώνα” έχει εμφανιστεί πρόωρα στην Ευρώπη, με τις ψυχικές παθήσεις να αποτελούν ήδη τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα επιβάρυνσης του συστήματος υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.