Ωφέλιμη μπορεί να γίνει η ήπια ως μέτρια κατάθλιψη για ορισμένους ανθρώπους υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη αντιμετώπιση δυσκολιών στο μέλλον είναι μερικά από τα πιθανά θετικά αποτελέσματα. Η ανατρεπτική αυτή θεωρία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, καθώς ορισμένοι δηλώνουν επιφυλακτικοί στον τρόπο παρουσίασης μια τέτοιας σοβαρής ασθένειας.

Ads

Η κλινική κατάθλιψη, δηλαδή η παράλυση κάθε κινήτρου, θεωρείται από τους περισσότερους καταστροφική για την ζωή των ανθρώπων. Κάποιοι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι η ήπια κατάθλιψη μπορεί να ωφελήσει ή τουλάχιστον να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να καλυτερέψουν τη ζωή τους οι άνθρωποι. «Όταν έχεις κατάθλιψη είναι δύσκολο να δεις κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε αυτό αλλά πιστεύω ότι άνθρωποι που περνάνε κατάθλιψη βγαίνουν πιο δυνατοί στο τέλος» λέει η Marjorie Wallace ιδρύτρια και διευθύντρια του οργανισμού SANE που ασχολείται με ψυχικές νόσους, όπως η κατάθλιψη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται μια τέτοια θεωρία. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο καθηγητής Jerome Wakefield από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προκάλεσε σάλο όταν υποστήριξε στο βιβλίο του The Loss of Sadness: How Psychiatry Transformed Normal Sorrow Into Depressive Illness ότι, αν «αγκαλιάσουμε» την κατάθλιψη, μπορεί να μας παρακινήσει να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, βοηθώντας μας να μάθουμε από τα λάθη μας και να εκτιμήσουμε αυτό που θέλουμε. Παράλληλα μια άλλη έρευνα από την Δανία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δοκιμασίες της ζωής μετά από κατάθλιψη καθώς βελτιώνονται η ζωτικότητα, η ψυχολογική υγεία, οι κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οι επαγγελματικές επιδόσεις και η υγεία γενικότερα. Επιπλέον, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Duke κατέληξε ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, ενισχύοντας την θεωρία ότι η ήπια κατάθλιψη βοηθά στο να αντιμετωπίζουν καλύτερα και να αποφεύγουν επιζήμιες καταστάσεις.

Ο ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και συγγραφέας του βιβλίου «How Sadness Survived» Paul Keedwell ισχυρίζεται ότι η κατάθλιψη μπορεί να μας ωφελήσει, απομακρύνοντάς μας από καταστάσεις που μας προκαλούσαν χρόνιο στρες. Διότι η κατάθλιψη είναι τόσο οδυνηρή, που μαθαίνουμε πρακτικά πώς να μην ξαναπεράσουμε από αυτή. «Αν παίρνεις αντικαταθλιπτικά θα σε βοηθήσουν, αλλά όχι όταν συνεχίζεις να κάνεις αυτά που σε έκανα καταθλιπτικό» αναφέρει.

Ads

Η Tamra Mercieca, συγγραφέας του βιβλίου «The Upside of Down», όντας και η ίδια καταθλιπτική, αποφάσισε να κάνει αλλαγές στην ζωή της, όπως το να αρχίσει να εργάζεται με βάρδιες και να κάνει καθημερινή άσκηση. Είχε επίσης εβδομαδιαία βελονισμό και κλινικές γέλιου και φρόντισε ήταν υγιεινή διατροφή και να κάνει ό,τι αγαπάει. Σήμερα, δηλώνει ευγνώμων για την κατάθλιψή της.

Από την άλλη κάποιοι είναι επιφυλακτικοί και διαφωνούν με τον τρόπο που παρουσιάζουν αυτές οι έρευνες την κατάθλιψη. Υποστηρίζουν ότι είναι πολύ επιφανειακός ο τρόπος παρουσίασης της ασθένειας και ότι δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος και το βάθος αυτής. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, υπάρχει μεγάλο ποσοστό που, ενώ δηλώνει ότι αισθάνεται καλύτερα μετά από ένα άσχημο περιστατικό, ξαναπέφτει σε κατάθλιψη. Η Wallace απαντά ότι: «Σίγουρα δεν μπορούν όλοι να επωφεληθούν από την κατάθλιψη. Αυτό εξαρτάται από την διάρκεια και την σοβαρότητα της πάθησης. Κάποιοι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ενώ άλλοι ανακάμπτουν».

Σε αυτό που σίγουρα συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι ότι η υποστήριξη είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, ιδιαίτερα αυτή των φίλων και της οικογένειας. Επίσης, σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα ανοιχτή επικοινωνία, ώστε τα άτομα να νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν. Παράλληλα, υπάρχει και η θετική πλευρά: τα περισσότερα άτομα ξεπερνούν την κατάθλιψη και δηλώνουν ότι είναι πιο έτοιμοι και ικανοί να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους.