Το πρωθυπουργικό γραφείο Σαμαρά έχει υποπέσει σε δεκάδες γκάφες και άλλες τόσες αμαρτίες, αλλά το να βγάλει ανακοίνωση-καταγγελία για μια γελοιογραφία, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο: μόνο επί Ερντογάν στην Τουρκία, είχαμε επιθέσεις εναντίον γελοιογράφων σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Το ότι πρόκειται για ένα σκίτσο (δημοσιεύεται παρακάτω) χωρίς τίποτα το ακραίο ή επιλήψιμο, δεν προσθέτει πολλά πράγματα στην υπόθεση: η σάτιρα επιτρέπει σχεδόν τα πάντα, εκτός και αν ο στόχος της έχει πανικοβληθεί.

Ads

Είναι ακριβώς ο πανικός, που επικρατεί στο επιτελείο Σαμαρά. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός υποφέρει από ανασφάλεια, αλλά οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το καλοκαίρι – κορυφαία, ανάμεσα τους, η μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs– την αύξησαν κατακόρυφα.

Στην ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς είχε την εικόνα ενός ανθρώπου που παρευρισκόταν και έπρεπε να μιλήσει με το ζόρι. Απέρριψε την πρόταση να δώσει συνέντευξη τύπου, όπως όλοι οι προκάτοχοι του από την μεταπολίτευση, παρ’ ότι οι συνεργάτες του που το πρότειναν τον διαβεβαίωναν ότι θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα ερωτήσεων μόνο σε φιλικούς δημοσιογράφους. Σύμφωνα με ανθρώπους από τον στενό του περιβάλλον, ο πονοκέφαλος που τον ταλαιπώρησε στην Θεσσαλονίκη «πρόδιδε κατάθλιψη».

Είναι τέτοιος ο πανικός, ώστε αποφάσισαν να μην μεταδώσουν τηλεοπτικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της Μεταπολίτευσης για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η νέα παρέμβαση ήταν και η αιτία των παραιτήσεων των διευθυντικών στελεχών της ΝΕΡΙΤ, που δεν μπορούσαν να ανεχθούν και άλλον εξευτελισμό.

Ads

Τα συνεχή αυτογκόλ της κυβέρνησης με τον ΕΝΦΙΑ και οι αποστασιοποιήσεις βουλευτών της ΝΔ έχουν μετατρέψει ανασφάλεια και φοβίες σε σύνδρομο καταδίωξης. Γι’ αυτό η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την γελοιογραφία του εξαιρετικού Solup βλέπει ξένο δάκτυλο: «Το άθλιο πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, οι εμπνευστές του και όσοι κρύβονται πίσω από τους εμπνευστές του, να γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν άγεται, ούτε φέρεται, ούτε κάμπτεται από κανέναν».

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι εμπνευστές … των εμπνευστών μιας γελοιογραφίας που ρωτά τον βενζινοπώλη Σαμαρά «πόσο χαμηλά την έχει»; Μήπως ψεκάζουν και το Μέγαρο Μαξίμου; Τουλάχιστον στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας, δεν είχαν χάσει το χιούμορ τους.

ΥΓ. Είχα τελειώσει το άρθρο, όταν στο νεοδημοκρατικό Antinews διάβασα ότι όσα υπαινίσσεται η γελοιογραφία για το.. λίμπιντο του κ.Σαμαρά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παραθέτω το απόσπασμα που θυμίζει προσωπολατρεία επί Στάλιν ή Τσαουσέσκου:

«Όσο για το υπονοούμενο του σκίτσου με τον Σαμαρά πληροφορούμε τους άσχετους ανά την επικράτεια ότι η σχετική … μάνικα και δόντι έχει και δαγκώνει. Άλλωστε υπάρχουν ελληνικά και παγκόσμια … αποδεικτικά στοιχεία». 

Δεν ξέρω τι σκέπτεται η κυρία Σαμαρά για την πληροφορία, αλλά για τους υπόλοιπους Ελληνες η ανακούφιση είναι πολύ μεγάλη!

image