Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, μια απόφαση που όπως αναφέρει το Reuters σηματοδοτεί μια πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ads

 
Επικαλούμενο αξιωματούχους ανέφερε πως η επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στη Ελλάδα ακυρώθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
 
Υπενθυμίζεται πως οι επικεφαλής της τρόικας είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.
 
Αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε αν αυτή η ακύρωση σημαίνει πως ίσως δεν μπορέσει να εγκριθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα απάντησε κατηγορηματικά: «Σωστά». Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε επαφή» με την τρόικα, αναζητώντας την πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, αναφέρει η κυβέρνηση και προσθέτει πως ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει η συμφωνία.
 
«Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης. «Αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά. Σχετικά με την αναβολή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, είπε ότι δεν τον προβληματίζει γιατί «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα.
 
«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε. Όσον αφορά στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είπε ότι πρόκειται για 2 – 3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά.