Μετά από τέσσερις ημέρες, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η απολογία του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου για μίζες σε προμήθειες του υπουργείου Άμυνας. «Ο κ. Κάντας έκανε την αρχή. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα επιστραφούν και τα χρήματα. Το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλοι», ανέφεραν οι συνήγοροί του.
 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Κάντας έχει δηλώσει πρόθυμος να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε ως μίζες. Πρόκειται για δωροδοκίες εκατομμυρίων για τουλάχιστον 10 εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Κάντας έχει αποκαλύψει το δίκτυο και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, αλλά και ονόματα οκτώ επιχειρηματιών που τον δωροδόκησαν. Επιπλέον έχει κατονομάσει ως εμπλεκόμενους στις διαδρομές για την απόκρυψη των «μαύρων χρημάτων», δύο Ελβετούς χρηματιστές, τον νομικό που τον βοηθούσε να συστήνει Offshore εταιρείες, αλλά και τους εμφανιζόμενους ως εκπροσώπους για πέντε τέτοιας νομικής μορφής εταιρίες. «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες»  φέρεται να είπε στους ανακριτές. Σημειώνεται πως ο Κάντας, μεταξύ άλλων, κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρείες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.
 
Παράλληλα ο Κάντας στην απολογία ενέπλεξε και υψηλόβαθμα στελέχη. «Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον Νόμο», ανέφερε. Σημειώνεται ότι ο Κάντας κατά την απολογία του έχει σημειώσει ότι είναι λογικό συμπέρασμα πως αφού έπαιρνε μίζες αυτός τότε θα έχουν πάρει και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του.
 
Σύμφωνα με το Βήμα, μεταξύ των επιχειρηματιών που έχουν κατονομαστεί από τον Αντώνη Κάντα είναι και ο Παναγιώτης Ευσταθίου, 83 χρόνων, ο οποίος δέχεται να εμφανιστεί στη Δικαιοσύνη και να αποκαλύψει όσα γνωρίζει. Όπως δηλώνει στο Βήμα ο συνήγορός του Μ. Δημητρακόπουλος, «ο πελάτης μου θα συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας όταν κληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα παίξει τον ρόλο εξιλαστήριου θύματος όπως επιδιώκουν οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης». Σημειώνεται πως ο Π. Ευσταθίου έχε καταθέσει και ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης.
 
Από τον Αντώνη Κάντα, σύμφωνα πάντα με το Βήμα, έχει κατονομαστεί και ένας έμπορος όπλων, ο οποίος φέρεται να έχει παίξει ρόλο στα εξοπλιστικά τη δεκαετία του 90. Και ο έμπορος όπλων εμφανίζεται αποφασισμένος να αποκαλύψει ονόματα. Μεταξύ εκείνων που κατονομάστηκαν είναι και άλλος επιχειρηματίας, γνωστός από τις διασυνδέσεις του στο στράτευμα επί όλων των κυβερνήσεων. Επίσης ο Κάντας έχει κατονομάσει και δεύτερο έμπορο όπλων, ο οποίος μάλιστα παρέδωσε μίζα σε μετρητά σε σακβουαγιάζ μέσα στο υπουργείο Άμυνας.  
 
Επιπλέον η Ελένη Ράικου, εισαγγελέας Διαφθορας, αναμένεται να δώσει εντολή σύλληψης του Σπύρου Μ. ο οποίος εμφανίζεται ως ο διαχειριστής των μιζών που έπαιρνε ο Κάντας και κατέθετε σε τράπεζες της Ελβετίας (επτά συνολικά τράπεζες). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά την πρόθεση Κάντα, ο διαχειριστής του εγείρει αντιρρήσεις για το νομικό μέρος της επιστροφής των χρημάτων.
 
Γενικότερα οι ανακριτικές αρχές κάνουν λόγο για απίστευτο πλούτο πληροφοριών που προέκυψαν από τις απολογίες Κάντα. «Τα έχει πει όλα», λένε οι αρμόδιοι σύμφωνα με το Βήμα. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν πλέον οι λογαριασμοί των επιχειρηματιών που έχει κατονομάσει ο Κάντας, αλλά και οι συμφωνίες για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, που υπεγράφησαν τη δεκαετία του 2000.

Μόνο ο Αντώνης Κάντας, σύμφωνα με το Βήμα, έχει πάρει μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων (σύστημα ΕΡΜΗΣ), τα μιράζ αλλά και τους πυραύλους Exocet και τα άρματα, τα Κόρνετ και τα Tor-M1. Ο ίδιος στην απολογία του αποκάλυψε πως μόνο για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και Astrad) έλαβε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τα Leopard πήρε 1,7 εκατ. ευρώ.