Η Χρυσή Αυγή διατηρεί μέχρι και σήμερα την ιδεολογική της κατεύθυνση «ήτοι το θαυμασμό στον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς ως και το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου, αλλά και την άρνηση του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας, παρά τις αντιθέτου δημόσιες, όψιμες διαβεβαιώσεις των αρχηγού, των βουλευτών και των στελεχών του», σύμφωνα με τις ανακρίτριες που έχουν αναλάβει την υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Ads

 
Με αυτό το σκεπτικό και με βάση την εγκληματική δράση της οργάνωσης απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου, και προτίθενται να κάνουν το ίδιο και για την αντίστοιχη του υπαρχηγού της ΧΑ, Χρήστου Παππά.
 
Μάλιστα, οι δικαστικοί λειτουργοί στη διάταξή τους αποδίδουν στον Νίκο Μιχαλολιάκο τον πλήρη έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και το ότι καθορίζει τις αρχές και το πλαίσιο, όπως και τα μέσα δράσης της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της Χρυσής Αυγής, ανεξάρτητα αν γνώριζε ή όχι κάθε επιμέρους δράση της.
 
Σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές, οι ανακρίτριες τεκμηριώνουν τα παραπάνω από τις ακόλουθες πράξεις:
 
α) την οργανωμένη επίθεση από 20 άτομα, μέλη της Χρυσής Αυγής σε βάρος του ανοιχτού κοινωνικού χώρου «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, στις 30-6-2008, με συνέπεια την καταστροφή του χώρου και τον τραυματισμό δύο νέων ατόμων, ενός Έλληνα και ενός Ισπανού, από τους οποίους ο ένας κινδύνευσε να πεθάνει
β) την οργανωμένη επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10-7-2013 εντός του οποίου γινόταν μάθημα αγγλικής γλώσσας σε μικρά παιδιά και μάλιστα ελληνόπουλα τα οποία φυγαδεύτηκαν για να γλιτώσουν
γ) την οργανωμένη επίθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα
δ) την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.
 
Οι ανακρίτριες φέρεται να καταλήγουν στο ότι εάν αφεθεί ελεύθερος ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα συνεχίσει την ίδια εγκληματική δραστηριότητα.
 
Απορρίπτουν δε τις αιτιάσεις του σχετικά με το ότι αυτός παρότι είναι βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αδυνατεί, λόγω της κρατήσεώς του να ασκήσει τα βουλευτικά του καθήκοντα, σημειώνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να ζητήσει σχετική άδεια από το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, δηλαδή το Συμβούλιο των φυλακών.
 
Όπως αναφέρεται μάλιστα «οι δήθεν πολιτικές επιπτώσεις της προσωρινής κρατήσεώς του, τις οποίες επικαλείται ο κατηγορούμενος, δεν ασκούν οποιαδήποτε έννομη επιρροή στη κρίση των δικαστικών αρχών ούτε επηρεάζουν τη δικαστική διερεύνηση της κατηγορίας σε βάρος του ίδιου, των βουλευτών, των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής».
 
Σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες, άλλα 12 άτομα αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών θα είναι και οι βουλευτές Στάθης Μπούκουρας, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.