Στο 4,95% προσδιορίζεται το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε την Πέμπτη από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση ανέφερε πως « προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%.Το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 11:00 και έκλεισε λίγο αργότερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ από 550 επενδυτές «H εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: από τις ίδιες τις αγορές», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς. Η κίνηση αυτή «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία “πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια”», τόνισε ο αργηχός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.

Ads

Η Ελλάδα είχε μείνει εκτός αγορών από το 2010, όταν βγήκε να ζητήσει 1 δισ. ευρώ και συγκέντρωσε 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε  από την Κάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και οφείλεται στους ίδιους τους Έλληνες και στις προσπάθειές τους.

Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο επίπεδο ζωής που είχε πριν το 2010 είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και πρόσθεσε ότι οι αγορές έδωσαν «αποστομωτική απάντηση για την πορεία της Ελλάδας» κάνοντας παράλληλα σύγκριση με την περίπτωση της Ιρλανδίας. Μίλησε ακόμη για «επιτυχία μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη», ενώ έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι «παράσιτο του μνημονίου» και ότι «όντας αντιμνημονιακός μιλά για εξαιρετικά ευνοϊκά μνημονιακά επιτόκια». 

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, ότι «μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης. Σήμερα βγαίνουμε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια στις αγορές. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για πολύ σημαντική ημέρα και πρόσθεσε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της προσπάθειας». 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές «απάντηση στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης», και εκτιμά ότι «σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα προβλήματα του ελληνικού λαού», ο οποίος «δεν θα δει καμία βελτίωση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει». O πρόεδρος του κόμματος, δε, Αλέξης Τσίπρας είπε, από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, πως «πυροβολούμε τα πόδια μας, δεν προχωρούμε σε διαγραφή χρέους, κι αυτό είναι πολιτικό έγκλημα».

«Πανηγυρίζουν οι “ανίκανοι” να φέρουν ανάπτυξη και πλούτο… γιατί θα συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά τοκογλύφων» δήλωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ελένη Κουντουρά, προσθέτοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα πανηγυρίζουν όταν η χώρα θα μπορεί να ζει με δικά της χρήματα. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έξοδο της χώρας στις αγορές, εξέφρασε ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης , τονίζοντας ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί και μία στάση αναμονής έως ότου δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης

Διεθνείς αντιδράσεις

«Πολύ καλό νέο και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ενώ θετικές αναφορές κυριαρχούν σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ. «Πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας. «Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την «επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η «σημερινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων» είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που έχουν κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη για να αφήσουν πίσω τους την κρίση χρέους. Πρόκειται για «βήμα προς την κανονικότητα και τη σταθερότητα», ανέφερε, προσθέτοντας  πως είναι επίτευγμα για τον ελληνικό λαό που έπρεπε να υπομείνει σκληρές μεταρρυθμίσεις. 

Συγκρατημένη εμφανίστηκε η επικεφαλής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λανγκάρντ. «Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο οποίος είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος, είναι στον ορίζοντα» είπε για την έκδοση των ομολόγων.Για την αναδιάρθρωση χρέους δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα. «Το πρόγραμμα δεν τελείωσε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη» δήλωσε.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο, αποτελεί έκφραση ανακτηθείσας εμπιστοσύνης» σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με το Reuters. «Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση. Οι πρώτοι καρποί είναι τώρα εμφανείς. Αυτό επιβεβαιώνει την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθήθηκε» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.