Την Πέμπτη συνεδριάζουν εκτάκτως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, οι οποίοι φέρονται να αξιολόγησαν θετικά την πρόταση Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν σταματούν τις απεργίες. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για από κοινού 24ωρη απεργία. Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας, η επικρατέστερη πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει τη μετατροπή του σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα που θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του μόνο τα φαρμακεία ενώ οι υπόλοιπες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα μεταφερθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ads

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους την Πέμπτη και αφού και αφού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες που αφορούν στο βαθμολόγιό τους (ένταξη και αξιολόγηση στο νέο καθεστώς).

Παρουσιάζοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για τον νέο ΕΟΠΥΥ – που μεταξύ άλλων προβλέπει την μετατροπή του σε ασφαλιστικό φορέα – ανακοίνωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι υπόλοιπες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, όσοι γιατροί το επιθυμούν – ακόμη και όλοι – μπορούν να επιλέξουν το ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Όσοι το επιλέξουν και έχουν και ιδιωτικό ιατρείο θα πρέπει να το κλείσουν και να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά εξήγησε, κάτι που σημαίνει πως οι υπόλοιποι θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι γιατροί επιθυμούν να μείνουν στο σύστημα, θα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κλείνοντας τα ιατρεία τους. «Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και το πλαφόν των επισκέψεων. Δεν θα απολύσουμε κανένα. Θέλουμε να λήξει αυτή η διαμάχη, να είστε μαζί μας και όχι απέναντι μας. Λήξτε την απεργία και ελάτε να δούμε τις λεπτομέρειες, να συζητήσουμε και να βρούμε τις μέγιστες δυνατές λύσεις» πρόσθεσε. «Πρέπει, για λόγους τάξεως, να λήξετε σήμερα την απεργία, για να δείξουμε όλοι ότι δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης», τόνισε.

Ads

«Έγινε ένα πρώτο βήμα από τον υπουργό Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος. Σημείωσε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για να λήξει η απεργία είναι να δοθούν από την πλευρά τις κυβέρνησης διευκρινίσεις και απτές διαβεβαιώσεις.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας υποστήριξε πως όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης πρέπει να δώσει 10.000 διαθεσιμότητες, όπως είπε, στην Τρόικα, και όχι για να γίνουν καλύτερες οι υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για εκδικητική πρόθεση αναφορικά με το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών κορυφώθηκε όταν ο κ. Βαρνάβας ζήτησε να συνεχίσει ως έχει ο ΕΟΠΥΥ, δηλ. να συνεχίσει να είναι και πάροχος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον κατηγόρησε πως άλλαξε γνώμη κι ότι είχε συμφωνήσει με την λύση του ΕΣΥ. «Είστε ψεύτης. Ακυρώνετε το εαυτό σας και την πρόταση σας για να μη δυσαρεστήσετε κάποιους. Ευτυχώς που η πρότασή σας είναι γραπτή για να τη δει ο ελληνικός λαός. 

«Αν αυτό είναι ένα καλό πεδίο για να παίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπούμε σε αυτό. Ζητάμε οι προσλήψεις νε γίνουν με νέους γιατρούς, δεν προσδοκούμε να διαλυθεί ΕΟΠΥΥ για να πάρουμε γιατρούς», υποστήριξε ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
 
Πανυγειονομικό συλλαλητήριο 

Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού όπως υποστηρίζουν «τα μέτρα που προωθούνται έχουν σαφέστατη τάση την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της λειτουργίας των νοσοκομείων». Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν από του υπ. Υγείας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια.
 
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους σε έκτακτη συνεδρίασή τους την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι είχαν αποφασίσει παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου είχαν, ωστόσο, αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη καταθέσει πρόταση για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι «καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή». Κάλεσε επιπλέον τον υπουργό «να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών».
 
Κατηγορώ Γεωργιάδη κατά συνδικαλιστών
 
Την ίδια ώρα, ο Αδωνις Γεωργιάδης επαναλαμβάνει ότι οι γιατροί θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν με αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, ή να κρατήσουν τα ιατρεία τους και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.


 
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η πρόταση αυτή είναι αντίθετη με την ιδεολογία της ΝΔ – όπως τού έχει επισημάνει κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος -, αλλά όπως είπε: «Τώρα πρέπει να βάλουμε τάξη».
 
Κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για μαξιμαλιστικές επιδιώξεις σχετικά με την απεργία διαρκείας στον ΕΟΠΥΥ και σημείωσε ότι οι γιατροί παρασύρθηκαν. Το αποτέλεσμα της απεργίας ήταν «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και υπό αυτήν την έννοια τους ευχαριστώ» τόνισε. Κάλεσε, δε, την κοινωνία «να μην παρασύρεται από τους συνδικαλιστές, γιατί τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοια».

«Η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Οι γιατροί όμως δε μπορεί να απεργούν όπως όλοι» σημείωσε.
 
Ο Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τέλος την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας για το 25ευρω που προβλέπεται για την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Όπως είπε, θα υπάρξει «εναλλακτική πρόταση», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
 
«Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα προχωρήσει άμεσα και θα προχωρήσει γιατί είναι αναγκαία για το σύνολο της κοινωνίας» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.
 
«Ως υπουργείο Υγείας, εμείς, από την αρχή επιδιώξαμε και επιδιώκουμε τον διάλογο. Ο διάλογος εξ’ ορισμού δεν μπορεί να γίνει όταν τίθενται προϋποθέσεις. Ειδικά όταν αυτές οι προϋποθέσεις έχουν ως στόχο να ακυρώσουν τη μεταρρύθμιση» πρόσθεσε.
 
«Αύριο, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα παρουσιάσουμε την πρόταση αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ. Περιμένουμε και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να αποδείξουν τη δική τους ευθύνη» κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.