Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει νέα δημοσκόπηση της Marc, για λογαριασμό του lay-out.gr. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,3%, βρίσκεται δηλαδή 2,2 μονάδες μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία η οποία φτάνει το 21,1%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,8%, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν από ένα 5,2%, οι Ανεξάρτητοι 4,6%, ενώ η πρόθεση ψήφου για τη ΔΗΜΑΡ αγγίζει το 4,3%.

Ads

 
Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται καθώς συγκεντρώνει το 21,7% έναντι 17,5% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χ.Α με 7,7%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, οι ΑΝΕΛ με 3,1%, η ΔΗΜΑΡ με 3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%. Σε μια τέτοια περίπτωση, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ δεν θα εξέλεγαν ευρωβουλευτή (αφού το μέτρο είναι 4,7%).

image
 
Στην ερώτηση για το ποια θα η καλύτερη εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας το επόμενο διάστημα, το 26,4% απαντά ότι θα ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση των απόψεών του και ένα 25,1% θεωρεί πως θα είναι καλύτερα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι ένα 24,6% βλέπει θετικά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

image
 
Ωστόσο, το 70,4% πιστεύει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του μνημονίου  και να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική. Έλλειμμα ικανοποίησης καταγράφεται για τον τρόπο που ασκεί  αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το 55,8% θεωρεί ότι η γνώμη του είναι μάλλον αρνητική, ενώ μόλις το 19,5% έχει μάλλον θετική γνώμη.