Μία ημέρα μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τις πανηγυρικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το ΔΝΤ διαμηνύει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ.

Ads

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μπογκαντάμ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. «Η Ελλάδα εφάρμοσε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσει την οικονομία της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Ελλάδα πιθανώς να χρειαστεί πρόσθετη στήριξη από τη ζώνη του ευρώ την επόμενη διετία, καθώς «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες». Όπως ανέφερε, αυτές θα προσδιοριστούν μετά το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι θα η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη από τη ζώνη του ευρώ τη επόμενη διετία.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «αν το κούρεμα του ελληνικού χρέους είχε γίνει νωρίτερα, θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ελλάδα και για τους πιστωτές».

Ads

Επιπλέον, από ό, τι φαίνεται, μειώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο, με την απόδοσή του να φτάνει στο  5,13%.