«Για κάποιο λόγο γράφουμε και καταναλώνουμε πάρα πολλά φάρμακα», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» αναφερόμενος στην τροπολογία του Υπουργείου που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή και προβλέπει νέο πλαφόν στην συνταγογράφηση. Είπε ακόμη ότι μετά την απόφαση ΣτΕ με την οποία καταργήθηκε το πλαφόν, οι συνταγές αυξήθηκαν ενώ η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 21 εκατ. ευρώ.

Ads

«Το μέτρο δεν θα είναι τόσο οριζόντιο σαν την περασμένη φορά που είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλη αντίδραση στο ιατρικό σώμα. Η προσπάθεια θα είναι να γίνουν όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα, περιφέρεια και αριθμό ασθενών. Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα πιστεύουμε ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα για τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ήδη πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο πλαφόν, που «καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τα μέλη του και ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει εκ νέου κάθε δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον αυτού του μέτρου που στερεί από το γιατρό τη δυνατότητα να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα».