Ολοκληρώθηκε στις 19.30 η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, στα πλαίσια του εορτασμού της 40ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κεντρική πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 17:00. Νωρίτερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ έφτασε η πορεία των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία. Συνολικά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, έχουν γίνει 149 προσαγωγές και δυο συλλήψεις. Επεισόδια σημειώθηκαν αργότερα στα Εξάρχεια

Ads

Οι πρώτες 99 προσαγωγές έγιναν πριν από την έναρξη της πορείας και δύο εξ’ αυτών μετετράπησαν σε συλλήψεις. Ο ένας από τους συλληφθέντες έφερε σφεντόνα, ενώ και οι δύο θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.



Προσήχθησαν επίσης δύο διαδηλωτές, γάλλοι υπήκοοι, οι οποίοι, στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την πλατεία Συντάγματος, έβγαλαν όλα τους τα ενδύματα και στάθηκαν γυμνοί απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις.

image

Ads

Το κύριο σώμα της πορείας άρχισε να φτάνει στην αμερικανική πρεσβεία από τις 18:00. Τα ΜΑΤ, που σχημάτισαν τριπλή σειρά έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, έκλεισαν την αρχή της Πανόρμου, στο ύψος της λεωφ. Αλεξάνδρας, ώστε οι διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την Κηφισίας. Νωρίτερα, η αστυνομία έκλεισε με διμοιρίες και κλούβες την Γεωργίου Ά και η κεντρική πορεία κατευθύνθηκε προς την Αμαλίας από την Όθωνος.

image

«Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία.

Μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ πέρασε μεταξύ άλλων το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, υπό δρακόντεια αστυνομική φρούρηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ένταση.

Διαδηλωτές έκαψαν μία σημαία της ναζιστικής Γερμανίας, με τον αγκυλωτό σταυρό, καθώς και μία σημαία του ΝΑΤΟ, έξω από το χώρο της πρεσβείας.

Στο μπλόκ των Νέων ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Στρατούλης, καθώς και  γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας.

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την πορεία της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τον λαό, την νεολαία, με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με Λαϊκή Συμμαχία για τον σοσιαλισμό», δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

image

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η πορεία των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γύρω στις 15:30 η πορεία με τη σημαία έφτασε έξω από τη Βουλή. 

Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι.

image

Μικροένταση επικράτησε για λίγα λεπτά στη συμβολή Βασιλέως Γεωργίου και Φιλελλήνων, όπου ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 προσπάθησε να περάσει για να ενταχθεί στην πορεία. Η αστυνομία αρχικά τους εμπόδισε αλλά τελικά τους επέτρεψε να περάσουν.

Σημειώνεται πως οι φετινές εκδηλώσεις ήταν και η πρώτη περίπτωση όπου η ευθύνη για τη φύλαξη των κτηρίων και η αποτροπή επεισοδίων ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου του νόμου 4009 που ψηφίστηκε το 2011 και κατήργησε το άσυλο στα ΑΕΙ.

Η Επιτροπή Εορτασμού, όπου συμμετέχουν το ΕΜΠ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, φοιτητικές παρατάξεις, συνδικάτα και άλλοι φορείς είναι υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις εντός του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου.

Αρκετοί σταθμοί του μετρό ειναι κλειστοί από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακης. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος.

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί, ενώ σε κλοιό ασφαλείας είναι η αμερικάνικη πρεσβεία, η Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

(Φωτογραφίες: FosPhotos)