Απειλές για την ζωή της από πλούσιους Έλληνες φορολογούμενους δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ όταν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πατάξει την φοροδιαφυγή. 

Ads

«Καλύτερα να μην σας πω πολλά για την Ελλάδα [σ.σ.: για την φορολογική πολιτική]. Ξέρετε, όταν μίλησα για την Ελλάδα και τους φόρους της στο παρελθόν, δέχθηκα απειλές για την ζωή μου και έπρεπε να αυξήσω την ασφάλειά μου», είπε στους Financial Times η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισμάτικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και συμπλήρωσε: «Όμως οι εφοπλιστές πληρώνουν στα αλήθεια φόρους; Οι υπόλοιποι; Δεν νομίζω».

Όταν την ρώτησε ο δημοσιογράφος εάν αποτελεί, όμως, πρόβλημα το ότι τόσοι πολλοί Έλληνες – ή άλλοι πλούσιοι παγκοσμίως – μεταναστεύουν για να βρουν θέσεις εργασίας ή χαμηλότερους φόρους, η Λαγκάρντ απάντησε ότι «αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα. Ακούω από την πρεσβεία [σ.σ.: γαλλική] ότι 30ρηδες φεύγουν από την Γαλλία. Όταν οι ταλαντούχοι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να φύγουν από την χώρα τους γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να στήσουν την επιχείρησή τους εκεί, αυτό είναι πολύ θλιβερό».