Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά τις μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, το «τανγκό» στο Παρίσι καταλήγει σε ουσιαστικό αλλά και επικοινωνιακό φιάσκο, καθώς οι δύο πλευρές απλώς «ανακάλυψαν», όπως είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «τι θέλει η κάθε μία». Μόνη συμφωνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014, ωστόσο το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 παραμένει. 

Ads

Οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για «χρήσιμες συναντήσεις», ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα θέματα όπως οι φοροελαφρύνσεις, τα εργασιακά, ο ΕΝΦΙΑ, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Αν και ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει «πράσινο φως» για ορισμένα ζητήματα, όπως για φοροελαφρύνσεις, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ανακοινώσεις στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τελικά απαντήσεις από την τρόικα δεν  υπήρξαν καθώς όπως τονίστηκε οι συζητήσεις ήταν «προπαρασκευαστικές».

Το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 παραμένει, με τους δανειστές να εκτιμούν πως αυτό ανέρχεται σε δύο δις, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν νέα μέτρα για την κάλυψή του. Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει πως το κενό ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια. Για τις φοροελαφρύνσεις η τρόικα ζητά ισοδύναμα. Σχετικά με τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ένα βατερλό καθώς κάθε πρόταση απορρίφθηκε. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στις αλλαγές στο θέμα των απεργιών, ώστε αυτές να αποφασίζονται από το 51% του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και στην επαναφορά του λοκ άουτ. Συνολικά από τις 542 μνημονιακές δράσεις η τρόικα αποδέχεται πως έχουν ολοκληρωθεί περίπου οι μισές. Όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα τεθούν κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον υπουργό κ. Χαρδούβελη. Οι συναντήσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τριών ημερών ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές για μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιου και τα οποία θα μας απασχολήσουμε στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στο μήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Ads

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για «ιδιαίτερα χαλαρή ατμόσφαιρα». «Ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά «άνοιξε όλα απολύτως τα θέματα, κάποια ήταν πιο εύκολα και πιο σαφή και άλλα λιγότερο». «Θέλουμε να επιταχύνουμε και ο διάλογος είναι ο τρόπος, μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και η άλλη πλευρά να μαθαίνει τι σκέφτεσαι εσύ» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις συζητήσεις δεν τέθηκε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους «καθότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα που θα πρέπει να λυθούν μέσα στον Σεπτέμβριο». 

Η ανακοίνωση τρόικας

«Επιλεγμένο προσωπικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στο Παρίσι, από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις σε ορισμένα θέματα-κλειδιά για την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».