«Ευχαριστώ την καγκελάριο για την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού στην Ελλάδα που φάνηκε στην περυσινή τουριστική περίοδο. Η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά της η καγκελάριος, η οποία παρείχε πλήρη στήριξη στον Α. Σαμαρά, κάνοντας μια πρώτη αναφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους, σημείωσε ότι μετά την επικύρωση των οικονομικών στοιχείων από την Eurostat θα αρχίσει η συζήτηση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ads

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όντως στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε, «υπάρχουν πειστήρια ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μπροστά, η χώρα μπορεί να πει ότι τήρησε να υπεσχημένα».  Στηρίζοντας τα μέτρα λιτότητας και την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης ήταν ένας δύσκολος δρόμος, βλέπουμε όμως ότι η Ελλάδα τήρησε τα υποσχόμενα, η κατάσταση του προϋπολογισμού είναι πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε». 

Για το ελληνικό χρέος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να «περιμένουμε την επικυρωση από τη Eurostat και τους επόμενους μήνες να μπούμε στη συζήτηση πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα». «Για το μέλλον δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε», απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Το φθινόπωρο θα έχουμε σφαιρική εικόνα του τι συμβαίνει. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξη από ό,τι στο παρελθόν, αλλά το τι θα κάνουμε, θα το συζητήσουμε τότε», ανέφερε.

Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ανέφερε ότι «η χθεσινή ημέρα ήταν κομβική, επανήλθε η Ελλάδα, είναι πιο αυτόνομη. Η Γερμανία έχει τη διάθεση να βοηθήσει». Εκφράζοντας την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη της στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Με χαροποιούν οι εξελίξεις και να συνεχίσετε σε αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενη στους Έλληνες πολίτες, είπε ότι «θα τους υποστηρίξουμε για έναν καλύτερο δρόμο». Σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με νέους επιχειρηματίες, επεσήμανε ότι  «οι νέοι έχουν περάσει δύσκολα και θα περάσουν ακόμη δύσκολα, έχουν γίνει ωστόσο πολλά καλά». Επιπλέον, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προεδρεία της ΕΕ: «Είχατε πολλά εξωτερικά προβλήματα, Ουκρανία και Ρωσία και η Ελλάδα μπόρεσε να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο, παρά τα όλα προβλήματα που έχει». 

Ads

Σε ανακοίνωση πριν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η καγκελαρία ανέφερε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.

Σαμαράς: Μόνο την Ελλάδα σκέφτομαι

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι «με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων μας είμαστε πια σε εντελώς διαφορετική μοίρα».  «Η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μια καινούργια μέρα σήμερα», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η χώρα μπαίνει στην ανάκαμψη. Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές, δήλωσε ότι οφειλονται «στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού», επαναλαμβάνοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν «γιατί ήδη ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως όμως η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Πιάνει τους στόχους της».

«Συμφωνήσαμε με την καγκελάριο ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, η επιστροφή στον κόσμο που πληγώθηκε περισσότερο ενός κοινωνικού μερίσματος την απόφαση του ECOFIN πριν 10 ημέρες και τώρα η έξοδος στις αγορές, όλα αυτά- το γνωρίζει καλά η καγκελάριος- οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού», επανέλαβε.

Σε ερώτηση σχετικά με τι επερχόμενες εκλογές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, υποστήριξε ότι «σε ό,τι κάνω μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές. Την Ελλάδα σκέφτομαι. Μόνο την Ελλάδα. Κοιτάζω μπροστά και βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για μακροχρόνια ανάπτυξη. Ξέρουμε που πάμε, ξέρουμε πως πάμε και ξέρουμε πως θα φτάσουμε και εκεί πάνω. Και επειδή όχι μόνο είμαι αισιόδοξος αλλά βλέπω ρεαλιστικά την πραγματικότητα σας λέω ότι είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει».

Δηλώσεις στο επενδυτικό φόρουμ

«Κοιτάζω τους νέους της ενωμένης Γερμανίας που έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα», ανέφερε Άν. Μέρκελ, στο επενδυτικό φόρουμ για νέους επιχειρηματίες. Αναφερόμενη στην υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, σημείωσε: «Προέρχομαι από μια εκλογική περιφέρεια που χαράχτηκε από τη φάση της επανένωσης ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Πολλά επαγγέλματα που κάποτε ήταν αναγκαία, ξαφνικά δεν ήταν απαραίτητα. Έτσι έχω εικόνα για το βάρος που έχετε εδώ στη χώρα σας».

«Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνετε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για ανοικοδόμηση. Υπάρχει ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία όπου μπορούν να γίνουν νέες προσεγγίσεις. Υπάρχει και ο τομέας των υπηρεσιών γιατί σήμερα το ίντερνετ αποτελεί τεράστια ευκαιρία για όλους», σημείωσε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ.

Ως γερμανική κυβέρνηση «θέλουμε να δώσουμε ώθηση, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, στις νέες επιχειρήσεις της χώρας σας. Το δύσκολο είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Αυτό θα το συζητήσουμε καθόσον γίνονται οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

«Αγαπητέ Αντώνη σε ευχαριστώ για το κάλεσμα. Μη φοβάστε να πείτε στους φίλους σας το βράδυ όσα συζητήσαμε απόψε», είπε η γερμανίδα καγκελάριος, αστειευόμενη, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, στο τέλος της ομιλίας της.

Ο πρωθυπουργός, στη δική του παρέμβαση, τόνισε ότι η υπέρβαση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα είναι προτεραιότητα. «Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που στα επόμενα της βήματα, της ανάπτυξης, θα δείξει, αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο: η εξωστρέφεια η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευτικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της», είπε ο Αν. Σαμαράς. «Αυτή η Ελλάδα χρειάζεται και άτομα με νέες ιδέες», πρόσθεσε.

«Έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είπε η χώρα διαθέτει έμψυχο υλικό υψηλής ικανότητας και μπορεί να γίνει «κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με σημάδια εξωστρέφειας».

Η γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» γύρω στις 2:30 το μεσημέρι, την οποία υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός.  Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Η επίσκεψή της συνέπεσε με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.