Κόντρα στα κυβερνητικά μηνύματα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και έξοδο από την κρίση, και ενώ η κυβερνητική αποστολή βρίσκεται στο Παρίσι για συζητήσεις με την τρόικα και οι διαρροές κάνουν λόγο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, η Moody’s δημοσιεύει μια λίστα με τις χώρες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Η Ελλάδα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση. 

Ads

Στη λίστα, που συντάχθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στην Αργεντινή και δημοσιεύεται από το CNBC, βρίσκονται δέκα χώρες. Πρόκειται για την Αργεντινή, Εκουαδόρ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Πακιστάν, τη Βενεζουέλα, τη Μπελίζ, την Κούβα, την Κύπρο, τη Τζαμάικα και την Ουκρανία.

image

Στο Παρίσι υπάρχει «αισιοδοξία»

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για «θετική ατμόσφαιρα με διάθεση σύγκλισης» στις συζητήσεις μεταξύ της κυβερνητικής αποστολή και των εκπροσώπων της τρόικας, που ξεκίνησαν από την Τρίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν την Πέμπτη στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα των φοροελαφρύνσεων.

Ads

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμούν πως δεν υπάρχει για τους επόμενους 12 μήνες πρόβλημα με το «χρηματοδοτικό κενό» καθώς πρόκειται για «τεχνικό πρόβλημα» που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία πιστεύεται ότι θα εξασφαλιστεί χωρίς δυσκολία. Μάλιστα το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ανέφερε σε δημοσίευμά του πως η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση νέου επταετούς ομολόγου έως το τέλος του έτους.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές με ομόλογα αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ προσθέτουν ότι θα υπάρξει ανταλλαγή των έντοκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας με άλλα 12μηνα, 18μηνα ή 24μηνα. Εκτιμούν επίσης πως η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση της τρόικας.