Όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα υπόσχεται ο Αντώνης Σαμαράς έως το 2015. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει χρηματοδοτικό κενό, μπορεί να βγει στις αγορές εφόσον απαιτηθεί ενώ σημείωσε ότι κρατά στάση αναμονής για την ελάφρυνση του χρέους. Απέναντί του βρίσκει πάντως την αξιωματική αντιπολίτευση που καταγγέλλει «κρυφό μνημόνιο» και ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας.

Ads

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Ελλάδα δεν βιάζεται να επανέλθει στις αγορές. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω και υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει περισσότερο χρέος. «Δεν θέλουμε να δανειστούμε περισσότερα από ό, τι χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «στο μέλλον, θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε, σε χαμηλότερη τιμή».

Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη νέων δανείων από την τρόικα. «Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και, πάνω από αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν είναι απαραίτητο». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους υποστηρίζοντας ότι αναμένει οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Στο σημείο αυτό αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει σχετικά με το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που ζητάει η Ελλάδα.
 
«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να το κάνουν αυτό σήμερα» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Κρυφό Μνημόνιο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «νέο κρυφό μνημόνιο», με σημαντικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τη χώρα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μάλιστα να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας. Ήδη έχει καταθέσει εγγράφως το σχετικό αίτημα. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει έως και την προσεχή Πέμπτη, 24 Απριλίου.
 
Σύμφωνα με την Αυγή, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα ατομικό μισθό για τους υπαλλήλους και μόνιμο μηχανισμό απολύσεων. Πιο συγκεκριμένα από το 2015 το ενιαίο μισθολόγιο ουσιαστικά θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον ατομικό μισθό κάθε υπαλλήλου ο οποίος υποτίθεται πως θα συνδέεται με την απόδοση, ενώ οι απολύσεις θα είναι επιπλέον των 15.000 που έχουν συμφωνηθεί για το 2014. Επιπλέον οι ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το Eurogroup της 5ης Μαΐου, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέα οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.