Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας, κατεδαφίζεται στις 30 Σεπτεμβρίου, την Τρίτη, ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο. Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καλεί σε μαζική συγκέντρωση όλων των τοπικών αρχών, φορέων και κινήσεων στο σημείο το πρωί της Τρίτης στις 5π.μ ώστε να αποτραπεί η κατεδάφιση του καταυλισμού. «Η περιοχή του καταυλισμού είναι ένα “φιλέτο” για το real estate και η παρουσία του καταυλισμού των Ρομά είναι ένα εμπόδιο για την “αξιοποίηση” του», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ και καταγγέλλει τη ρατσιστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται πως η υπόθεση μετεγκατάστασής τους βρίσκεται στα δικαστήρια και η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται στις 21 Οκτωβρίου. 

Ads

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ρομά, στην οποία συμμετείχαν και μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Μάνια Παπαδημητρίου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Μάνια Μπαρσέφσκι. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει την αναστολή της απόφασης, ωστόσ παρά τις αντιδράσεις ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας εμμένει στην απόφασή του για κατεδάφιση του καταυλισμου την Τρίτη. 

Η ΚΕΕΡΦΑ υπενθυμίζει πως ανάλογες πολιτικές εφαρμόστηκαν και στη Γαλλία και «άνοιξαν το δρόμο» για την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λε Πεν. «Απειλούν για ακόμη μια φορά να γκρεμίσουν τον καταυλισμό των Ρομά και να εκδιώξουν 74 οικογένειες που ζουν εκεί από το 1971 για να τους στείλουν εξόριστους στο βουνό, στη θέση Καντήλι μέσα σε μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση, στην κορυφή του όρους Πατέρα, στην περιοχή των Μεγάρων».

Όπως επισημαίνει η ΚΕΕΡΦΑ «έχουν ήδη υποβληθεί τρεις ακυρωτικές αιτήσεις από τον Δήμο Μεγαρέων, τον Δήμο Μάνδρας αλλά και τους ίδιους τους Ρομά και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει αν η μεταφορά είναι νόμιμη στις 21.10». Επιπλέον υπογραμμίζει πως οι Ρομά αντιτίθενται στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους και στη μετεγκατάσταση τους, καθώς οι ίδιοι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.    

Ads

Η Κίνηση υπογραμμίζει πως «με πολλές δυσκολίες, τα 52 παιδιά του καταυλισμού πάνε σχολείο, αύριο, αν γκρεμιστεί ο καταυλισμός, δεν θα μπορεί να πάει κανένα… και φυσικά αν το ΣτΕ κρίνει παράνομη την εγκατάσταση τους στο Καντήλι τότε θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα».

«Οι αιτιολογίες, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου, πως ο καταυλισμός είναι αυθαίρετος, γίνεται καταπάτηση ιδιοκτησίας και πως “οι κάτοικοι ενοχλούν τους γείτονες σε υπέρτατο βαθμό” είναι έωλοι. Ιδιοκτήτες των οικοπέδων φαίνεται να είναι κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου το 1967 (!) ενώ ισχύει η χρησικτησία, η οποία βάσει νόμου υποστηρίζει ότι μια ιδιοκτησία περνά στα χέρια εκείνου που την χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ και το περιεχόμενο της εισαγγελικής παραγγελίας, για την κατεδάφιση του καταυλισμού, στηρίζεται σε εκθέσεις αυτοψίας του 1996 (!), στις οποίες αποτυπώνονται κατασκευές οι οποίες δεν υφίστανται πλέον. Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 επιδόθηκαν πάνω από εβδομήντα καινούργιες εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν όλες τις προηγούμενες αποφάσεις κατεδάφισης», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωση της και συνεχίζει:

«Η περιοχή του καταυλισμού είναι ένα “φιλέτο” για το real estate και η παρουσία του καταυλισμού των Ρομά είναι ένα εμπόδιο για την “αξιοποίηση” του. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο απέναντι στους Ρομά και να πετάξει στο δρόμο οικογένειες με παιδιά προκειμένου να “καθαρίσει” την περιοχή από την παρουσία τους για να δοθεί στους εργολάβους φίλους της».

«Οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου δεν κάνανε το παραμικρό για να βελτιώσουν τη ζωή των Ρομά. Τους αντιμετώπισαν με χυδαία ρατσιστικό τρόπο. Ζητήσανε ακόμα και την στέρηση του δικαιώματος στο σχολείο από τα παιδιά του καταυλισμού και, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος τον περασμένο Ιούλιο, ο Δήμος Χαλανδρίου φέρεται να εμπλέκεται και σε οικονομικό σκάνδαλο σχετικό με την καθαριότητα στον χώρο του καταυλισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είχε χορηγηθεί στον Δήμο κονδύλι ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για να αξιοποιηθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας της περιοχής, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Η συγκεκριμένη υπόθεση ερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το ΣΔΟΕ.
  
Είναι θετικό ότι οι τωρινές αριστερές ηγεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου αρνούνται να συνεχίσουν την ρατσιστική πολιτική των προκατόχων τους Τώρα χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις, με πρώτη και καλύτερη να μην αφήσουμε να γίνει η στρατιωτική επιχείρηση του γκρεμίσματος του καταυλισμού. Να μην αφήσουμε τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα σπίτια των Ρομά, να μην λάβει χώρα ρατσιστικό πογκρόμ στο κέντρο του Χαλανδρίου.

Η περιφέρεια Αττικής και η δημοτική αρχή του Χαλανδρίου θα πρέπει άμεσα να βγάλουν αποφάσεις και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Ρομά με έμπρακτο τρόπο. Όλοι οι φορείς της περιοχής και οι αντιρατσισκές – αντιφασιστικές συλλογικότητες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να συντονιστούν στο πλευρό των Ρομά. Να παλέψουμε όλοι μαζί για να σταματήσει το γκρέμισμα του καταυλισμού, για να δωθούν κονδύλια που βελτιώνουν τις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, για να μπορούν όλοι οι Ρομά να έχουν πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, δουλειές».