Επανήλθε δριμύτερη η κυβερνητική «θεωρία των δύο άκρων» δια στόματος πρωθυπουργού, ο οποίος εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το ζήτημα της ΔΕΗ,  κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να τον κατονομάζει- ότι πήγαίνει «χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες». Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist και αναφερόμενος στην απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «αδίστακτες συντεχνίες» που, όπως είπε, «έκλειναν το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, έκλειναν τους δρόμους παραλύοντας την κίνηση».

Ads

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα μετά από αμφισβητήσεις και θυσίες, «στέκεται ξανά στα πόδια της και η Ευρώπη είναι πιο σίγουρη για το δικό της μέλλον», κάτι που κατέστη δυνατό «μέσα από τις μεταρρυθμίσεις», οι οποίες, όπως είπε, «αποτελούν ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια»

«Η χώρα τις είχε πάντα ανάγκη, αλλά δεν της εφάρμοζε γιατί ήταν δεσμευμένη σε αγκυλώσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και κάνοντας λόγος για «αδίστακτες συντεχνίες» που έκλειναν τους δρόμους, σημείωσε πως «αυτά τώρα αλλάζουν και η χώρα καθίσταται φιλική προς τις επενδύσεις»

«Με πολύ κόπο καταφέραμε να χαμηλώσουμε το ενεργειακό κόστος για την παραγωγή, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές φυσικού αερίου. Ωστόσο χρειάζονται επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από τα προγράμματα αποκρατικοποίησης ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπιζόμενος τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Ads

«Κάποιοι επιχειρούν να το ματαιώσουν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Είναι εκείνοι που αντιστέκονται στην προσπάθεια για κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση. Και αντιστέκονται όχι επειδή ιδεολογικά θέλουν δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά επειδή θέλουν να μείνουν ανεξέλεγκτες οι συντεχνίες και τα κυκλώματα που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο», συμπλήρωσε.

Για τα οικονομικά, επανέλαβε πως στην Ελλάδα έγινε «η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στον συντομότερο χρονικό διάστημα», και πως «ήδη η χώρα δεν χρειάζεται δανεικά για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της και αυτό σημαίνει η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος».«Την ανεξαρτησία της χώρας τη διασφαλίζει εκείνος που βγάζει τη χώρα από τα ελλείμματα. Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και είμαστε κοντά», ανέφερε επίσης.