Ένα νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνει η χώρα μας με το να κατακτά την πρώτη θέση όσον αφορά τα ποσοστά  της μακροχρόνιας ανεργίας. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέραν της αύξησης της ανεργίας να δείχνει ότι οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και η παραγωγικότητα στην εργασία συρρικνώθηκε ενώ οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο απ’ όλους τους εταίρους.
    
Τα στοιχεία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2014, όπου η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 19,6% του ενεργού πληθυσμού, ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Ads

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μειώθηκε και έχει φτάσει στο επίπεδο του 2000. Οι ανισότητες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώθηκαν και το εισόδημα των νοικοκυριών έχει καταρρεύσει.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, το πραγματικό εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003. Αλλά και στα άλλα στρώματα του πληθυσμού τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ανεργία των νέων τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008, που ήδη βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο, και πλήττει πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού των νέων.

Ads

Στο μεταξύ, κόντρα στις κατηγορίες που οι Έλληνες έχουν ακούσει από ευρωπαϊκά χείλη κατά τα χρόνια της κρίσης,  είναι αυτοί που εργάστηκαν περισσότερο (πλήρης απασχόληση) το πρώτο τρίμηνο του 2014 με 41,9 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες και τέταρτοι έρχονται οι κατήγοροι για την τεμπελιά μας, Γερμανοί με 41,4 ώρες.