Ανθρωποκτονίες, εκβιασμοί και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καταγράφονται εννιασέλιδο πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και βουλευτών και στελεχών του νεοναζιστικού κόμματος. Το πόρισμα στο οποίο τεκμηριώνεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτυχία Κουτζαμάνη. 

Ads

 
Στο πόρισμα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η οργάνωση, η δομή και η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος αναφέρονται περιστατικά που «δένουν» τη βασική κατηγορία περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εστιάζει το πόρισμα.
 
Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν δέκα ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχτζατ Λουκμάν στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με την εισβολή σε σπίτι Αιγύπτιου εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.

Ο επικεφαλής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος περιγράφεται ως «Fuehrer – Prinz» (Αρχή του Φύρερ) σε μια ναζιστική ιεραρχία, αναγνωρίζεται ως ο αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα στα μέλη της οποίας είναι και οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός, Παππάς και Μίχος. Ως υπαρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης φέρεται ο βουλευτής Χρήστος Παππάς. 
 
Επίσης, στο πόρισμα περιγράφεται ότι έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως είναι αυτές του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», της δωροδοκίας, του εκβιασμού κ.α. Επιπλέον, στο πόρισμα «φωτογραφίζονται» και άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων θα διερευνηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία. 

Διαβάστε επίσης:

Το πόρισμα τοποθετεί τη δράση της Χρυσής Αυγής ανά την Ελλάδα τα τελευταία 26 χρόνια. Σύμφωνα με το ιστορικό της οργάνωσης, που καταγράφεται στο πόρισμα, η χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται το 1987. Οπως αναφέρεται , “κάτω από τους «επικεφαλής» λειτουργούσαν πυρήνες δράσης οι οποίοι προέβαιναν στις αναγκαίες δράσεις”. “Το διευθυντήριο” αποφάσιζε, ο σκληρός πυρήνας  κατέβαζε τις εντολές στους πυρηνάρχες και αυτοί οργάνωναν τις δράσεις”.

Ads

Ο Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέσω του πορίσματος δίνει εντολή να γίνει σε βάθος η έρευνα για την Χρυσή Αυγή, καθώς όπως ερμηνεύουν δικαστικές πηγές «αυτή είναι μόνο η αρχή». Ειδικότερα ζητά να ερευνηθούν και άλλα πρόσωπα καθώς και η διάπραξη άλλων αδικημάτων, όπως αυτά για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εκβίαση,  επειδή υπάρχουν ενδείξεις ύποπτης χρηματοδότησης στα μέλη της Χ.Α, όπως και συνεργασία μελών του κόμματος με ανθρώπους της νύχτας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία οι συλλήψεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα από τις δικαστικές αρχές. Ήδη, εκτός από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, έχουν συλληφθεί οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός, ενώ αναζητούνται οι Νίκος Μίχος και Χρίστος Παππάς. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο επικεφαλής, Γιώργος Πατέλης, και άλλα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για σύλληψη αστυνομικών.