Κοινή στάση θα τηρήσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ την Παρασκευή στο Α΄θερινό τμήμα  της Βουλής, μετά την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων να παραπεμφθεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» σε ειδική συνεδρίαση. Και τα τρία κομματα της αντιπολίτευσης θα απέχουν από την αυριανή συνεδρίαση η οποία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη είχε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος. 

Ads

Σημειώνεται ότι το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής καλείται να αποφασίσει την Παρασκευή σε ειδική συνεδρίαση, αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ είναι ομοειδείς, αν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές που φέρουν καθώς και αν το ερώτημα που θέτουν σχετικά με την πώληση του 30% της ΔΕΗ, έχει κοινωνικό ή δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε εκτάκτως μετά τη Διάσκεψη των προέδρων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος  εγκρίθηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση η όχι ως “παραδεκτής”,   της πρότασης που σύμφωνα με το  Σύνταγμα υπεβλήθη,  για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη “Μικρή ΔΕΗ”,  από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών. Η κυβερνητική  απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση ονομάζει την ιδιωτικοποίηση «επίτηδες μικρή ΔΕΗ για να κρύψει το μεγάλο φαγοπότι», και «παρακάμπτει νόμους και την ίδια τη Δημοκρατία».

Ads

Για «συνεδρίαση -παρωδία» κάνουν λόγο οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι επίσης αποφάσισαν, να μην παραστούν στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του θερινού τμήματος της Βουλής. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο «υπάρχει θέμα σοβαρό, αφού έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής». Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου- σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να «καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση».

Σημειώνεται ότι και η Κ.Ο του ΚΚΕ αποφάσισε πως δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή ειδική συνεδρίαση καθώς  χαρακτηρίζει τη συζήτηση «προσχηματική, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα»  ενώ σημειώνει πως «παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα».
 
Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν και δια αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών. 
 
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «“Παλλαϊκό μέτωπο” με τη Χρυσή Αυγή επιτυγχάνει ως φαίνεται να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Τελικά εκεί τον οδήγησε η πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Μετά τη δήλωση του κ. Κουβέλη, με την οποία αρνείται να προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ με αυτούς της Χρυσής Αυγής, οι κρυφοί συνέταιροι αποκαλύπτονται. Μένει να δούμε τώρα τι θα πράξουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, τουλάχιστον εκείνοι που θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο τη «θεωρία των δύο άκρων» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πηγαίνει «χέρι -χέρι με τους Χρυσαυγίτες»