Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αργά το βράδυ του Σαββάτου, με απόφαση των εφετών-ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου και του εισαγγελέα Εφετών. Κατηγορούνται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Εκκρεμεί η απολογία του συγκατηγορούμενού τους, επίσης βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης, Στάθη Μπούκουρα, η οποία τελικώς προγραμματίστηκε για τις 10 το πρωί της Κυριακής.

Ads

Διαβάστε σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Για την ίδια υπόθεση είναι προσωρινά κρατούμενοι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκιση στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έξω από το δικαστικό μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι τελευταίοι ξέσπασαν σε συνθήματα αποδοκιμασίας κατά των δικαστών, των δημοσιογράφων και του πρωθυπουργού.

Λίγο πριν τις 10 μ.μ., οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αποσύρθηκαν έτσι ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή όχι των δύο βουλευτών. Μετά από πολύωρη διάσκεψη, αποφάνθηκαν ότι οι δύο βουλευτές κρίνονται προφυλακιστέοι για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

Η νεοναζιστική οργάνωση, μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισης των Γερμενή και Ηλιόπουλου, εξέδωσε ανακοίωση στην οποία αναφέρει πως «ο βρώμικος πόλεμος του συστήματος ενάντια στο νόμιμο πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται αμείωτος», ενώ κατηγορεί τον  τον πρωθυπουργό και την «ανθελληνική χούντα του Μνημονίου» ότι είχαν δώσει την εντολή για την προφυλάκιση.

Η ανακοίνωση της ΧΑ:

«Ο βρώμικος πόλεμος του συστήματος ενάντια στο νόμιμο πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται αμείωτος! Οι Έλληνες Εθνικιστές δεν λυγίζουν – Οι Ιδέες δεν φυλακίζονται Σήμερα καταλύθηκε το Σύνταγμα, το Πολίτευμα και η Λαϊκή κυριαρχία. Η εντολή για την προφυλάκιση των βουλευτών είχε δοθεί από τον Σαμαρά και την ανθελληνική χούντα του Μνημονίου. Κανένα απολύτως στοιχείο δεν προέκυψε κατά των Συναγωνιστών Γερμενή και Ηλιόπουλου. Οι μόνες ερωτήσεις που δέχθηκαν αφορούσαν τις απόψεις, τις ιδέες και τις πολιτικές τους θέσεις. Την ώρα που όλοι οι κλέφτες, οι απατεώνες και τα λαμόγια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούν ελεύθερα, ο Αρχηγός και 4 βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στην φυλακή παράνομα και αντισυνταγματικά. Σήμερα το σύστημα απέδειξε πως τρέμει το νόμιμο πολιτικό Αγώνα της Χρυσής Αυγής. Καλούμε σύσσωμο τον ελληνικό λαό να στηρίξει αυτόν τον αγνό και ανιδιοτελή αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τα ξένα δεσμά».

Οι απολογίες

Η απολογία του Γιώργου Γερμενή ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου χωρίς ο ίδιος να προβεί σε δηλώσεις. Στη συνέχεια την πόρτα του ανακριτικού γραφείου πέρασε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε, αρνείται κάθε συμμετοχή στις πράξεις που του αποδίδονται.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε’, ο οποίος αναφέρει ότι οι Ηλιόπουλος και Γερμενής «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή συγκρότηση της Χρυσής Αυγής και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως, σκοπός της οποίας ήταν εξαρχής η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις «που να συνιστούν εμπλοκή του σε “επιχειρησιακή συγκρότηση” της οργάνωσης ή να αποδεικνύουν «την με οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργάνωσης». Ο Ηλιόπουλος αρνείται… ότι είναι ναζιστής και ότι η Χρυση Αυγη είναι «εγκληματική οργάνωση», ισχυριζόμενος ότι «δεν υφίστανται, ούτε τάγματα εφόδου, ούτε νεοσύλλεκτοι».

Κατηγορηματικά αθώος δηλώνει, στο δικό του υπόμνημα, και ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος θα απολογηθεί μετά τον Ηλιόπουλο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η δίωξη του είναι πολιτική και ότι βάλλεται στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά του κόμματός του. Επίσης αναφέρει ότι ουδέποτε έλαβε μέρος σε «εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» ενώ αναφέρει ότι ο ίδιος ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, απόδειξη του οποίου -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο-συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν Δημαρ χου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας αναφέρει τέλος ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, Ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Συγκέντρωση χρυσαυγιτών

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν λίγοι υποστηρικτές της ΧΑ, καθώς η νεοναζιστική οργάνωση έχει καλέσει τα μέλη της σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους. Έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου βρέθηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και δεν θα υποκύψει στις παράνομες πολιτικές πιέσεις», ενώ ανέφερε πως ενώ διώκονται οι βουλευτές της ΧΑ, κανένας βουλευτής ή υπουργός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «δεν βρίσκεται στη φυλακή», καθώς κανείς δεν έχει τιμωρηθεί τα σκάνδαλα των μιζών.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, Η ΧΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταγγέλλει παράνομη και αντισυνταγματική την προφυλάκιση του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου, και των βουλευτών Παππά και Λαγού.