Παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 ζητά η τρόικα, με το κλιμάκιο των δανειστών, κατά τη σημερινή συνάντησή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίγκα Χαρδούβελη, να αποκλείει το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων αν δεν διορθωθεί το φορολογικό σύστημα, δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ads

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις κυβερνητικές διαρροές περί φοροελαφρύνσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών, σημείωσαν ότι «έχετε βγει και έχετε πει τόσα και τόσα», αναφερόμενοι κυρίως στα περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου μετά τη συνάντηση οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για τα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα, την έξοδο στις αγορές αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Παράλληλα, η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκαναν ειδική παρατήρηση για τις πάνω από 600 δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί και αφορούν το διάστημα Απριλίου– Μαΐου – Ιουνίου.

Ads

Την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια. Την ίδια ημέρα, στις 11.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μάξιμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτημα για το αν το Ταμείο θα ζητήσει αλλαγές στην εργασιακή και συνδικαλιστική νομοθεσία κατά την ερχόμενη αξιολόγηση, που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο, τόνισε ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» στα εργασιακά «συνεχίζει να είναι κλειδί» για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.