Νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρίες τύπου Google και Yahoo να αιτούνται άδειας από ευρωπαίους αξιωματούχους πριν παραχωρήσουν την όποια πληροφορία πολίτη κατόπιν αμερικανικών ενταλμάτων, κατατέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο.

Ads

 
Το μέτρο αυτό αποτελεί προσθήκη στο ήδη υπάρχον νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή αναφορικά με τον περιορισμό της ηλεκτρονικής πειρατείας. Το νομοσχέδιο αυτό είναι απάντηση στο πρόγραμμα Πρισμ – το κατασκοπικό πρόγραμμα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA, που έφερε στην δημοσιότητα ο πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αντιδράσει έντονα όταν οι καταγγελίες του πρώην συμβούλου έδειξαν πως οι ΗΠΑ ζητούσαν από τις κορυφαίες εταιρίες του διαδικτύου να «μοιραστούν» τις πληροφορίες και τα δεδομένα που είχαν μέσω email, αλλά και αναζητήσεων στο ίντερνετ, για τους Ευρωπαίους πολίτες.
 
Το νέο μέτρο θα επιβάλλει στις εταιρίες που δεν έχουν έδρα την Ε.Ε. να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, εάν θέλουν να επιχειρήσουν στην Ένωση. Όσοι παραβαίνουν τον νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους μέχρι και το 5% του ετήσιου τζίρου τους.
 
Η τροπολογία που είναι σε διαβούλευση σχεδόν δυο χρόνια τώρα θα ορίζει ότι εάν μια εταιρία επιθυμεί να «μοιραστεί» στοιχεία πολίτη κράτους-μέλους με χώρα ή κυβέρνηση εκτός Ε.Ε., θα πρέπει να ζητήσει άδεια από μια επιβλέπουσα αρχή πριν προβεί στην όποια ενέργεια.
 
«Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, την Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, θα ψηφίσει την τροπολογία μέχρι την Δευτέρα», είπε ο Ζαν Φιλίπ Άλμπρεχτ, ο Γερμανός βουλευτής που έχει αναλάβει να προωθήσει στους ευρωβουλευτές το νομοσχέδιο. Μετά την έγκριση του σώματος, ο Άλμπρεχτ θα έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών ώστε να προωθήσουν και εκείνες από την πλευρά τους την εθνική νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το εξής: οι εταιρίες μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη σε ένα τρίτο κράτος όπως οι ΗΠΑ χωρίς να εμποδίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εάν η τροπολογία γίνει νόμος δεν θα μπορούν να το κάνουν πια», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Άλμπρεχτ.
 
Παρόλα αυτά, ευρωβουλευτής που προτίμησε να μείνει ανώνυμος, είπε στους New York Times, ότι υπάρχει περίπτωση εάν ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ ή από τα λόμπι των εταιριών τεχνολογίας το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει να ψηφιστεί. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πριν από δυο χρόνια, αλλά οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν επανεκκίνησαν το θέμα.
 
Η αμερικανική εφημερίδα κάλεσε τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην Ε.Ε., την Yahoo και την Google να σχολιάσουν επί της εξέλιξης αλλά βρήκε κλειστές πόρτες από όλους.
 
Όμως, η Ιρλανδία, η Βρετανία και άλλες χώρες εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ε.Ε. δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς τα οικονομικά οφέλη της βιομηχανίας του διαδικτύου με σκοπό την έξοδο από την κρίση. Σημειώνεται ότι η Apple, το Facebook και η Google έχουν ήδη κεντρικά γραφεία στο Δουβλίνο, την ιρλανδική πρωτεύουσα.  Επίσης, ακόμη και εάν γίνει νόμος η συγκεκριμένη τροπολογία, υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ένωσης με τις ΗΠΑ για παροχή δεδομένων στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.