Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) καταγράφει ραγδαία αύξηση των ποσοστών του συγκεντρώνοντας πάνω από 10% στις τοπικές που διεξήχθησαν σε δύο ομόσπονδα κρατίδια, τη Θουριγγία και το Βραδιμβούργο.

Ads

Πλέον το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κατέχει τρεις έδρες σε τρία τοπικά κοινοβούλια ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα exit polls το AfD κέρδισε 10% των ψήφων στη Θουριγγία και 12% στο Βρανδεμβούργο. Πριν από δύο εβδομάδες, στις εκλογές της Σαξονίας, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» συγκέντρωσε 9,7% των ψήφων.

Στη Θουριγγία οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσαν το 34,5%, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν θα διατηρήσει την εξουσία καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (12,5%), με τους οποίους συνεργάζονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενδέχεται να επιλέξουν να συνεργαστούν με το κόμμα της Αριστεράς  (Die Linke), το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο με 28% των ψήφων, και τους Πράσινους που συγκέντρωσαν 5,5%.

Στο Βρανδεμβούργο το SPD καταλαμβάνει το 32,5% των ψήφων και φαίνεται πως θα κυβερνήσει σε συνεργασία με την Αριστερά, που συγκέντρωσε το 19% των ψήφων. Το CDU καταλαμβάνει το 22%.

Ads