Χιλιάδες αστυνομικοί, χωροφύλακες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Πορτογαλίας διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014. Παράλληλα, οι συνοριοφύλακες ξεκίνησαν από την Πέμπτη στάσεις εργασίας που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

Ads

 
«Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε μάχη» φώναζαν οι διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς την έδρα του Κοινοβουλίου, πίσω από ένα πανό που έγραφε: «Για την επαγγελματική αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των πολιτών».
 
Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με συναδέλφους τους. Οι αγανακτισμένοι αστυνομικοί έσπασαν τον κλοιό και βρέθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο. Σε ένδειξη αλληλεγγύης μάλιστα, κάποιοι από τους αστυνομικούς, που ήταν επιφορτισμένοι με το έργο της επιβολής της τάξης, άρχισαν να τους χειροκροτούν και να τους αγκαλιάζουν, σύμφωνα με το euronews. 


 
«Στόχος της διαδήλωσης είναι να καταδείξει τις συνθήκες ζωής των αστυνομικών στην Πορτογαλία. Έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας. Δεν έχουμε κανένα κίνητρο για να δουλέψουμε. Οι εργασιακές συνθήκες είναι άθλιες και οι μισθοί μας μειώνονται», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές – αστυνομικούς.
 
Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντιδρούν στις περικοπές μισθών και συντάξεων, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014. Οι μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές κυμαίνονται από 2,5%-12% και ξεκινούν από το μικτό μισθό των 600 ευρώ.
 
Η διαδήλωση αυτή ήταν «η πιο σημαντική» που έχει διοργανωθεί ποτέ από πορτογάλους αστυνομικούς, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα τους, τα οποία δηλώνουν ότι οι νέες περικοπές θα «αποσταθεροποιήσουν τη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων» και θα προκαλέσουν «επιδείνωση της δημόσιας ασφάλειας».
 
Η Πορτογαλία, σε αντάλλαγμα της βοήθειας που έλαβε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει δεσμευθεί να μειώσει το 2014 το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της.
 
Για να πετύχει τον στόχο αυτό, η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων.
 
Ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί την Τρίτη προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει άνετη πλειοψηφία.