Ποσοστό κοντά στο 30% μπορεί να συγκεντρώσουν συνολικά τα «αντιευρωπαϊκά» κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, αυξάνοντας αισθητά τις έδρες τους σε σχέση με τις εκλογές του 2009, σύμφωνα με το «Open  Europe», ένα think tank που μελετά τα θέματα της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα ποσοστά του ξενοφοβικού – ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, UKIP καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση πέρασε πρώτο στην πρόθεση ψήφου, στη Βρετανία.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς του Open Europe, οι πιο σκληροπυρηνικοί ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 29%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 218 έδρες επί συνόλου 751 εδρών, ενώ στo παρόν ευρωκοινοβούλιο κατέχουν τις 164 από τις 766 έδρες, δηλαδή ποσοστό 21,4%.

Όπως αναφέρει το Open Europe, το φάσμα των κομμάτων με «αντιευρωπαϊκό» προσανατολισμό είναι πολύ ευρύ, καθώς σε αυτό εντάσσονται, σύμφωνα με τον think tank, από παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα έως και νεοφασιστικά.

Ειδικότερα, στα «αντιευρωπαϊκά» κόμματα, συμπεριλαμβάνονται κομμουνιστικά κόμματα σε διάφορες χώρες που απορρίπτουν εξ ολοκλήρου την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξενοφοβικά και νεοφασιστικά κόμματα όπως στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ στη Βρετανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Ads

Πάντως, το Open Europe προβλέπει ότι το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να κυριαρχείται από πολιτικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, η πλειοψηφία που θα έχουν οι ομάδες αυτές στην Ευρωβουλή αναμένεται να είναι μικρότερη.

Σε ό, τι αφορά τα ποσοστά της αποχής, εάν το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων κυμανθεί στο 43% όπως το 2009,  αυτό θα σημαίνει ότι περίπου το 74% των πολιτών, είτε δεν θα έχει πάει καθόλου να ψηφίσει είτε θα έχει επιλέξει «αντιευρωπαϊκό» κόμμα, με μόλις το 25,6% των ψηφοφόρων να ψηφίζει κόμματα που τάσσονται υπέρ της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Με τόσο χαμηλή συμμετοχή στην κάλπη θα είναι δύσκολο και όχι ιδιαίτερα ειλικρινές από δημοκρατικής άποψης, να προωθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ατζέντα περί ενοποίησης. Κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα πιο έντονα τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα», σχολιάζει το Open Europe.