Αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει, το 2020, η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία. Παράλληλα, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων για την «κίνηση αυτοκινήτων, πεζών και [πλοίων]». Την ίδια στιγμή, ο Ποροσένκο διεμήνυσε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών τις οποίες ετοιμάζονται να διοργανώσουν τον επόμενο μήνα οι φιλορώσοι αποσχιστές στις περιοχές που ελέγχουν στα ανατολικά.

Ads

Διαβάστε επίσης: Εύθραυστη η εκεχειρία στην Ουκρανία

Το αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας,  θα είναι ουσιαστικά η κατάληξη ενός σχεδίου 60 μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων, «που θα προετοιμάσει την Ουκρανία για να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε έξι χρόνια».

Παράλληλα, σύμφωνα με διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων για την «κίνηση αυτοκινήτων, πεζών και [πλοίων]», προσθέτοντας μάλιστα πως η μεθόριος μπορεί να κλείσει και «για άλλες μορφές» μετακινήσεων και μεταφορών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ads

Στόχος του κλεισίματος των συνόρων είναι να διακοπεί η φερόμενη ροή οπλισμού από τη Ρωσίας στους ρωσόφιλους αντάρτες που επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ίδια πηγή σημείωσε πως τα νέα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή, αλλά θα εφαρμοστούν «σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας επικύρωσε την συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, αν και η εφαρμογή της θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 προκειμένου να κατευνάσει τη Ρωσία που δηλώνει ότι η συνθήκη θα πλήξει τις αγορές της.

Ένταση για τις εκλογές στα ανατολικά

Την ίδια ώρα την έντονη αντίδραση του Κιέβου προκαλούν οι τοπικές εκλογές που σχεδιάζουν οι φιλορώσοι στα ανατολικά της χώρας.

«Η Ουκρανία και ο υπόλοιπος πλανήτης δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών τις οποίες ετοιμάζονται να διοργανώσουν τον επόμενο μήνα οι φιλορώσοι αποσχιστές στις περιοχές που ελέγχουν στα ανατολικά», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο την Πέμπτη. Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει η Ρωσία να ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στα ανατολικά υπό τις οδηγίες του Κιέβου τον Δεκέμβριο για τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αποσχιστών και έχουν ανακηρυχθεί από αυτούς σε «λαϊκές δημοκρατίες». Ωστόσο οι φιλορώσοι έχουν διακηρύξει ότι θα πραγματοποιήσουν εκλογές χωρίς την εμπλοκή του Κιέβου στις αρχές Νοεμβρίου.