Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ ανακοίνωσαν την Κυριακή πως θα υπάρξει ανταλλαγή κρατούμένων με την ουκρανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία στις εμπόλεμες ζώνες των ανατολικών επαρχιών της χώρας.

Ads

«Η λίστα με τα ονόματα έχει οριστικοποιηθεί και η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή 65 κρατουμένων έναντι 65», αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Την συμφωνία επιβεβαίωσε και η επικεφαλής της «επιτροπής αιχμαλώτων» των αυτονομιστών. «Θα γίνει σίγουρα σήμερα, και πριν πέσει ο ήλιος» είπε.

Λίγο νωρίτερα το Κίεβο κατηγόρησε του φιλορώσους αυτονομιστές πως απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, καθώς όπως ανακοίνωσε στο Ντόνετσκ σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον σημείων ελέγχου του ουκρανικών δυνάμεων. 

Και ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργός, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε πως ο στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «να αφανίσει την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος» και η επιδίωξή του «η επανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης», το Σάββατο μια δεύτερη ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια παρέδωσε 2.000 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης σε περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίες έχουν πληγεί από τις μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες. 

Ads