Να απαλλοτριώσει περίπου 1.000 στρέμματα στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης ετοιμάζεται το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, προκαλώντας αντιδράσεις από Παλαιστινίους, ενώ οι ΗΠΑ να καλούν σε ανάκληση της απόφασης. Η κίνηση του Ισραήλ, χαρακτηρίζεται από τους επικριτές της πολιτικής των εποικισμών, ως η μεγαλύτερη κατανομή γης τα τελευταία 30 χρόνια.

Ads

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι κατανέμει σχεδόν 988 στρέμματα στον οικισμό Ετζιόν κοντά στη Βηθλεέμ, εκεί που τον Ιούνιο 3 έφηβοι Ισραηλινοί είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.  Για την εν λόγω έκταση, υπήρχαν σχέδια από το 2000 να κτιστεί ο μεγάλος ισραηλινός οικισμός Γκεβαότ αλλά είχαν παγώσει. Πέρσι, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει προσφορές για την ανοικοδόμηση περίπου χίλιων κατοικιών στην περιοχή. Η σημερινή κίνηση θεωρείται πρώτο βήμα ώστε να γίνει μόνιμος ο σημερινός οικισμός στον οποίο διαμένουν περίπου δέκα ισραηλινές οικογένειες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την απόφαση, αναφέροντας πως ελήφθη από την πολιτική ηγεσία και χωρίς να δίνει το σκεπτικό της. Πάντως, το ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση για την απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων.

Σε ανάκληση της απόφασης καλεί η Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς «θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη αστάθεια και θα αναζωπυρώσει την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρνταινά.

Ads

«Αυτή η ανακοίνωση επέκτασης του οικισμού από την ισραηλινή κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική. Δεν θυμόμαστε να έχει γίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 10 με 20 χρόνια. Είναι πισώπλατη μαχαιριά για τον Μαχμούντ Αμπάς και τους υποστηρικτές της Παλαιστινιακής Αρχής, αντί για ενδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής εναντίον της Χαμάς»,  δήλωσε μέλος της ισραηλινής οργάνωσης Ειρήνη Τώρα, σύμφωνα με το euronews.

Από την πλευρά του Ισραήλ, διατυπώνονται ενστάσεις εντός της κυβέρνησης. «Είμαστε εναντίον των απότομων αλλαγών εντός της Δυτικής Όχθης αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

Στην απόφαση αντιδρούν και οι ΗΠΑ. Η ανακοίνωση της ισραηλινής απόφασης, «όπως και κάθε απόφαση του Ισραήλ για το πρόγραμμα εποικισμού, είναι αντιπαραγωγική ως προς τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ για λύση δύο κρατών», δήλωσε  αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.