Ads

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσαν ένα νέο βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του Βρετανού, Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος απήχθη το 2013 ενώ εργαζόταν για λογαριασμό της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Acted, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε δύο αμερικανούς δημοσιογράφους τους οποίους είχε απαγάγει επίσης στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές ανέφεραν πως ο αποκεφαλισμός του Βρετανού ομήρου ήταν ένα «μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», και ειδικότερα τον πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη συνεργασία με την Ιρακινή κυβέρνηση και τους Κούρδους μαχητές «Πεσμεργκά» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. 

«Αυτός ο Βρετανός πρέπει να πληρώσει το τίμημα τις υπόσχεσής σου, Κάμερον, να προετοιμάσεις για μάχη τους Πεσμεργκά κατά του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει ένας άντρας με βρετανική προφορά, που στέκεται πάνω από τον Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος είναι γονατισμένος και φορά την πορτοκαλί στολή, όπως και οι προηγούμενοι όμηροι που εκτελέστηκαν. Στη συνέχεια ο άνδρας αποκεφαλίζει τον Χέινς και παρουσιάζει έναν άλλον όμηρο για τον οποίο λέει πως θα εκτελεστεί αν ο Κάμερον συνεχίσει να υποστηρίζει τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Για «σατανική πράξη» έκανε λόγο ο Κάμερον και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους δολοφόνους και να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. «Είναι αποτρόπαιο και φρικτό η δολοφονία ενός αθώου ακτιβιστή φιλάνθρωπου. Η καρδιά μου βρίσκεται με την οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος είχε επιδείξει εξαιρετικό θάρρος και σθένος σε όλη αυτή τη δοκιμασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να κυνηγήσουμε τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στο στενό μας φίλο και σύμμαχο σε αυτή τη θλιβερή στιγμή». «Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και με μια ευρεία συμμαχία εθνών από την περιοχή και από όλο τον κόσμο, ώστε να φέρουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστρέψουμε αυτή την απειλή προς τους λαούς των χωρών μας, την περιοχή και όλο τον κόσμο», πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία συμμαχία μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.