Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ άφησαν κατά μέρος τις παλαιομοδίτικες πρακτικές και πλέον για την στρατολόγηση νέων που θέλουν να γίνουν κατάσκοποι χρησιμοποιούν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Σε αντίθεση με τις διαδικτυακές καμπάνιες της CIA και της βρετανικής MI5, που έχουν καθαρά εταιρικό προφίλ, η ισραηλινή Mossad δελεάζει τους εθελοντές με ένα πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις δραστηριότητές της.

Ads

Η Mossad είναι μια από τις τελευταίες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο που κατέφυγαν στην στρατολόγηση μέσω διαδικτύου προκειμένου να διευκολύνουν όσους ήθελαν πάντα να γίνουν μυστικοί πράκτορες αλλά το θεωρούσαν αδύνατο.

Στο σχετικό site που έφτιαξε για αυτό το σκοπό η ισραηλινή υπηρεσία περιγράφονται με πολύ φανταχτερά χρώματα οι δραστηριότητες ενός κατάσκοπου στα αραβικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα εβραϊκά, στα περσικά και στα ρώσικα. Η Mossad καλεί τους υποψήφιους «να γράψουν ιστορία», να φτιάξουν την ζωή τους και να «ενταχθούν στο αόρατο για να κάνουν το αδύνατο».

Στο site υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι και το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις για τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός αλλά και τα κίνητρά του. Εάν ο εθελοντής κληθεί σε συνέντευξη τότε θα πρέπει να συμπληρώσει άλλες τρεις φόρμες που αφορούν θέματα υγείας, προσωπικές πληροφορίες του ίδιου και προσωπικές πληροφορίες για τον σύντροφο ή τον σύζυγο.

Ads

image

Ακόμη περιλαμβάνει ένα βίντεο όπου εκθειάζονται οι μυστικές δραστηριότητες και η χρήση υψηλής τεχνολογίας όπως drones και συστήματα επικοινωνίας με σκοπό να εμπνευστούν οι ενθουσιώδεις της κατασκοπείας. Δεν δίνει όμως πολλές πληροφορίες γιατί «οι επιχειρήσεις της Mossad είναι μυστικές και οι άνθρωποί της ανώνυμοι».

Όμως σύμφωνα με το Associated Press, η παρακολούθηση με κάμερες παγκοσμίως έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο να παραμένουν μυστικοί όσοι ενδιαφέρονται για εργασία στην Mossad από τα «μάτια» τρίτων – πόσω μάλλον όταν οι πιθανοί υποψήφιοι πρέπει να επισκέπτονται τις πρεσβείες του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, η Mossad ήταν ο «παλιός» στο σύστημα λειτουργίας της: Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα, Γκαντ Σιμρόν, «οι φίλοι στρατολογούσαν φίλους και οικογένεια, προσέφεραν ενδιαφέρουσες δουλειές σε ανθρώπους με πολλαπλά διαβατήρια και άλλα».

Ακόμη, όμως, και αν εγγυάται ότι τα στοιχεία των αιτούντων θα παραμείνουν για πάντα κρυφά, η Mossad συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώσουν την αίτηση σε «ασφαλή» υπολογιστή και μετά να διαγράψουν και το ιστορικό της περιήγησης στο διαδίκτυο.

imageΗ Mossad έγινε γνωστή κατά την σύστασή της μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο όταν κυνήγησε τους πρώην ναζί που ευθύνονταν για το Ολοκαύτωμα. Μετά ξαναήρθε στο προσκήνιο όταν βρήκε και εκτέλεσε τους ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης που ευθυνόταν για τις απαγωγές και δολοφονίες των Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο το 1972 και άλλων Ισραηλινών πολιτών στην Αφρική, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Επίσης φημολογείται ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν – που παρά την κατηγορηματική άρνηση του Τελ Αβίβ να παραδεχθεί την όποια ανάμειξη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την χώρα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις.