Σε συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για πρώτη φορά μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ τους στις αρχές του έτους. Η εκεχειρία αφορά την περιοχή του Χάτζαρ αλ Ασουάντ, στα νότια προάστια της συριακής πρωτεύουσας όπου δρούσαν και οι δύο πλευρές «που θα τηρήσουν εκεχειρία μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση και υπόσχονται ότι δεν θα επιτεθούν η μία στην άλλη γιατί θεωρούν ότι ο βασικός εχθρός είναι το καθεστώς νασουΐρι».

Ads

Ως “νασουΐρι” οι αντάρτες εννοούν τους Αλαουίτες, το δόγμα από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά από τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστησαν στη βόρεια και την ανατολική Συρία, οι μετριοπαθείς αντάρτες κατάφεραν να εκδιώξουν τους μαχητές του ΙΚ από τέσσερα προπύργιά τους στη νοτιοανατολική Δαμασκό, τη Μεσράμπα και τη Μάιντα στην ανατολική Γούτα, τη Γιάλντα και το Μπέιτ Σάχεμ.

Σημειώνεται ότι σε αυτή την μετριοπαθή αντιπολίτευση υπολογίζουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία εάν δεν πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις που θα συμμαχήσουν κατά των τζιχαντιστών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου ώστε να ενισχυθούν οι μετριοπαθείς αντάρτες, οι οποίοι μάχονται και τον Άσαντ, οικονομικά και πολεμικά.  

Ads