Το Ιρακινό Κουρδιστάν ενέκρινε την αποστολή κουρδικών δυνάμεων στην συριακή πόλη Κομπάνι μέσω Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες έδωσε την άδεια στους Κούρδους μαχητές να περάσουν τα σύνορα για να υπερασπιστούν την κουρδική πόλη στα σύνορα της Συρίας που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πόλη θα φτάσουν σε πρώτη φάση περίπου 200 Πεσμεργά με βαρύ οπλισμό. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν πως δύο κιβώτια με στρατιωτικά εφόδια που προορίζονταν για τους Κούρδους μαχητές στο Κομπάνι έπεσαν κατά λάθος σε περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο το ένα κιβώτιο καταστράφηκε στη συνέχεια σε μια αεροπορική επιδρομή, ωστόσο το δεύτερο κιβώτιο κατέληξε στα χέρια των τζιχαντιστών. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνολικά 26 δέματα με προμήθειες ερρίφθησαν από αέρα στους Κούρδους στην πολιορκημένη περιοχή.

Το λάθος των αμερικανικών δυνάμεων σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας λάθος τις ρίψεις αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους μαχητές, που υπερασπίζονται το Κομπάνι. Μέρος αυτών των όπλων κατέληξε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, είπε δικαιολογώντας την άποψή του.

Ads

Στην πραγματικότητα αυτό που ενοχλεί την τουρκική ηγεσία είναι πως το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης που ελέγχει το Κομπάνι έχει στενές σχέσεις με το Κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση την οποία η Τουρκία αλλά και η Δύση αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική». Το PKK εδώ και τριάντα χρόνια μάχεται ένοπλα για αυτονομία των εδαφών του Κουρδιστάν που βρίσκονται εντός της Τουρκίας.