Τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και στο Μάγκρεμπ σε μια σπάνια ανακοίνωση κάλεσαν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Συρία και το Ιράκ να συνασπιστούν σε μια «αντι-συμμαχία» απέναντι στην διεθνή συμμαχία στην οποία έχουν καλέσει οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

«Σταματήστε να πολεμάτε μεταξύ σας και σταθείτε όλοι μαζί απέναντι στην αμερικανική εκστρατεία και αυτή των σατανικών συμμάχων της, που περιμένουν να μας καταστρέψουν έναν-έναν», ανέφεραν οι δυο οργανώσεις σύμφωνα με το Reuters.

«Μην αλληλοδολοφονείστε και στρέψτε τα ξίφη σας προς το κεφάλι της απιστίας, της Αμερικής και των άδικων επιθετικών συμμάχων της», συνέχιζε λέγοντας ότι μπροστά στην απειλή αυτή «η μόνη επιλογή είναι να αντισταθούμε σε όσους μισούν το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι οι πραγματικοί εχθροί του μουσουλμανικού κόσμου».

Αυτή η ανακοίνωση είναι αναπάντεχη καθώς το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα είχαν απομακρυνθεί και τηρήσει αποστάσεις. Τον Φεβρουάριο η Αλ Κάιντα είχε δηλώσει επίσημα ότι το ΙΚ «δεν είναι παρακλάδι της». Από την πλευρά του το ΙΚ είχε αρχίσει να πολεμά και άλλες ισλαμικές οργανώσεις στην Συρία ανάμεσα στις οποίες και το Μέτωπο αλ Νούσρα – που υποστηρίζεται από την Αλ Κάιντα.

Ads

Όμως φαίνεται ότι, οι διεργασίες των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, όπου πήραν την διαβεβαίωση συμμετοχής στην συμμαχία 10 κρατών αλλά και στο Παρίσι όπου έγιναν συζητήσεις για τον ρόλο κάθε χώρας στην συμμαχία, είχαν επίδραση στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς όπως αναφέρει το ρωσικό RT στην πόλη Ράκα της Συρίας έχουν αρχίσει να κρύβουν οπλισμό σε καταφύγια.

Το κάλεσμα των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα έρχεται μάλιστα μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ότι ενδέχεται οι ΗΠΑ να αποστείλουν και χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ ως ενίσχυση των ιρακινών στρατευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενδέχεται να δώσει την έγκρισή του για να σταλούν στο Ιράκ στρατιωτικοί σύμβουλοι «κατά περίπτωση». «Εάν φθάσουμε στο σημείο που εγώ θα εκτιμήσω ότι οι σύμβουλοί μας πρέπει να συνοδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα στην επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους, θα το προτείνω στον πρόεδρο», επεσήμανε.

Ακόμη ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ επιβεβαίωσε μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας μαζί με τον υπουργό ότι ο στρατηγός Λόιντ Όστιν που διατάσσει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται τώρα στο Ιράκ είναι θετικά διακείμενος στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων με στόχο να επιτευχθεί μια καλύτερη ακρίβεια στα αεροπορικά πλήγματα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν κανέναν Αμερικανό στρατιώτη στο μέτωπο του Ιράκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από την χώρα.