Σε συμφωνία σε συνομιλίες στο Κάιρο για την ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την οποία στηρίζουν και οι δύο ήρθαν Φατάχ και Χαμάς.

Ads

 
Αξιωματούχοι των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων συμμετείχαν στις συζητήσεις στο Κάιρο, με σκοπό να υπερβούν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους, προκειμένου να βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση κατά τις συνομιλίες τους με το Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Οκτώβρη.
 
Εξάλλου η κατάπαυση του πυρός, που υπογράφηκε τον Αύγουστο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, περιείχε διατάξεις που όριζαν ότι οι Παλαιστινιακή Αρχή με επικεφαλής των Μ. Αμπάς, θα αναλάβει τη δημόσια διοίκηση της Γάζας από τη Χαμάς.
 
Στη συνέχεια προέκυψε αντιπαράθεση την οποία προκάλεσε η μη πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της Γάζας από τη Παλαιστινιακή Αρχή. Τελικά όμως επήλθε συμφωνία. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι στη Γάζα θα πληρώνονται από τον κεντρικό κορβανά του Κράτους της Παλαιστίνης και θα βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, μιας και πρόκειται για «κυβέρνηση όλων των Παλαιστίνιων» δήλωσε εκ μέρους της Φατάχ ο Αζάμ Αχμέντ.
 
Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ενημέρωσε επιπλέον, ότι ο έλεγχος των περασμάτων της Γάζας επαφίεται στον ΟΗΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 
 
«Ο ΟΗΕ θα έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ και την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για το πώς θα λειτουργήσουν τα περάσματα» σημείωσε ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο δεν συμπεριλήφθηκε στις συνομιλίες.