OΙ ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον δημοσίως ότι το Ιράν –άλλοτε ένας από τους χειρότερους εχθρούς τους- μπορεί να διαδραματίσει «ένα ρόλο» στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έστω κι αν δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Τεχεράνης στο συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

Ads

Στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει σημαντικά εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, «υπάρχει ένας ρόλος για να διαδραματίσει σχεδόν κάθε χώρα, του Ιράν περιλαμβανομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο ρόλος.

Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είχαν μιλήσει γι’ αυτόν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο περιθώριο των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, στη αρχή της εβδομάδας ο Κέρι είχε ήδη δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής «διπλωματικών συζητήσεων» με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράνγια το θέμα, υπογραμμίζοντας πάντως πως αντιτίθεται σε οποιονδήποτε «στρατιωτικό συντονισμό»  με την Τεχεράνη, δεδομένης της υποστήριξης που προσφέρει η τελευταία στο συριακό καθεστώς.

Κάλεσμα συνασπισμού ενάντια στο ΙΚ από τον Ομπάμα

Ads

Στο μεταξύ, σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  ανακοίνωσε ότι θα επωφεληθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προσεχή εβδομάδα για να απευθύνει έκκληση για έναν μεγαλύτερο διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση κατά των τρομοκρατών αυτών στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε ο Ομπάμα αναφερόμενος στους σουνίτες εξτρεμιστές που έχουν καταλάβει εκτεταμένη εδάφη στις χώρες αυτές. «Ωστόσο αυτή δεν είναι μάχη μόνο της Αμερικής. Δεν είναι η Αμερική κατά του ΙΚ. Είναι οι πάντες στην περιοχή αυτή κατά του ΙΚ. Είναι ο κόσμος κατά του ΙΚ», δήλωσε στην εβδομαδιαία ομιλία του που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο.

«Θα ηγηθούμε του μεγάλου συνασπισμού των χωρών που έχουν ένα όφελος σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμώντας σε τουλάχιστον 40 τον αριθμό των κρατών που έχουν προτείνει να μετάσχουν στη «μεγάλη εκστρατεία» κατά του ΙΚ με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, εξοπλισμού, ανθρωπιστικής βοήθειας και αεροπορικές αποστολές. «Και την προσεχή εβδομάδα, στον ΟΗΕ, θα συνεχίσω να καλώ τον κόσμο να ενωθεί κατά της απειλής αυτής», συμπλήρωσε.