Στην εκτέλεση εννέα ανθρώπων με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να οργανώσουν σουνίτικη ομάδα αντίστασης στο Ισλαμικό Κράτος και ότι διατηρούσαν δεσμούς με σουνιτικές και αντι-τζιχαντιστικές οργανώσεις προχώρησαν οι τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ.

Ads

Στην πόλη Αζ Ζαμπ, 90 χιλιόμετρα δυτικά του Κιρκούκ, εκτελέστηκαν δημοσίως, σε μια αγορά, έξι άνθρωποι. Το ΙΚ εκτέλεσε τέσσερις κατοίκους της Αζ Ζαμπ και άλλους δύο από χωριά κοντά στην Αζ Ζουίγια, που απέχει λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, είπε ένας αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Στο Μπάιτζι, 35 χιλιόμετρα νοτιότερα, αποκεφαλίστηκαν άλλοι τρεις άνδρες. Τα θύματα είχαν απαχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα και ήταν πρώην μέλη της Σάουα, της σουνιτικής πολιτοφυλακής που μαχόταν την Αλ Κάιντα με τη στήριξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 2007-8.

Η ιρακινή κυβέρνηση, όπου κυριαρχούν οι σιίτες, έχει ενθαρρύνει τις σουνιτικές φυλές να εξεγερθούν εναντίον του ΙΚ το οποίο συνάντησε ελάχιστη αντίσταση όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του, τον περασμένο Ιούνιο, στις σουνιτικές επαρχίες της χώρας.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Κούτσης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είχε πει στο Tvxs ότι η μόνη αποτελεσματική λύση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος είναι η ενίσχυση – κυρίως πολιτική – των σουνιτών φυλάρχων του Ιράκ από την Δύση. «Ο πόλεμος κατά ανταρτών τζιχαντιστών δεν μπορεί να κερδηθεί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ούτε και με χερσαίες επεμβάσεις. Το δοκίμασαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και απέτυχαν. Ξεκινήσαμε με μια Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και καταλήξαμε να έχουν τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Μάλι, τη Νιγηρία και σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να διαρκέσει ένα, δύο ή τρία χρόνια. ..

..Θα κρατήσει πολύ και η τελική του έκβαση θα εξαρτηθεί από το πως η Δύση θα κερδίσει του φύλαρχους σουνίτες του Ιράκ. Αυτοί μόνο μπορούν να αντιμετωπίσουν, να αποδυναμώσουν και να περιθωριοποιήσουν τους τζιχαντιστές. Στη Συρία ίσως αυτή η δυνατότητα να μην υπάρχει αλλά στο Ιράκ μπορεί να συμβεί. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο αλλά με το πως θα εγκαταλειφθούν ορισμένες ιδέες. Ενδεικτικό είναι πως παρά την τρομοκρατία των τζιχαντιστών προς τις τοπικές κοινωνίες, μέσω των οποίων συγκεντρώνουν δύναμη και χρήματα, λεηλατώντας τον πλούτο τους, δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Καλύτερα η τρομοκρατία των τζιχαντιστών, παρά η δουλεία της σιίτικης εξουσίας, λένε», είπε ο καθηγητής.