Ads

Το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ έχουν μπλοκάρει οι διαδηλωτές του «Occupy Central» που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο, με την αστυνομία να μην έχει καταφέρει – παρά τη χρήση δακρυγόνων – να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας να εγκαταλείψουν τους δρόμους με ειρηνικό τρόπο.

 
Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και έχουν παραλύσει ακόμη και τις μεταφορές στην πόλη, ενώ έχουν προκαλέσει και ανησυχητικές για το Πεκίνο εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ταϊβάν. 

Η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε το καλοκαίρι πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία. 

Ads

Το Σαββατοκύριακο, οι αντιδράσεις που είχαν κλιμακωθεί ξανά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τους φοιτητές να πρωτοστατούν, είχαν φέρει τέτοια ένταση στην πόλη που ο Διοικητής του Χονγκ Κονγκ χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να διαψεύσει φήμες πως επρόκειτο δήθεν να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή. Οι αστυνονομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού αλλά δεν κατάφεραν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. Αυτό γιατί οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες. 

Στο Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας των ξαφνικών αλλαγών του καιρού, οι πολίτες πάντα έχουν μαζί τους ομπρέλα – η οποία πλέον έχει αναδειχθεί σε απαραίτητο «αξεσουάρ» στις διαδηλώσεις. Καθώς, οι αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ πετούν το σπρέι πιπεριού και τα δακρυγόνα από ύψος κατά των συγκεντρωμένων, εκείνοι χρησιμοποιούν τις ομπρέλες ως ασπίδα. 

«Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ομπρέλες», λέει η Κέιλι Λάου, μια 25χρονη νοσηλεύτρια που πέρασε τη νύκτα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης.


 

Στο πλευρό του Χονγκ Κονγκ η Ταϊβάν

Η Ταϊβάν ήταν η πρώτη που έσπευσε να δείξει την «αλληλεγγύη» της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. «Ο λαός της Ταϊβάν παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ επισήμανε σε δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος της Ταϊβάν Γινγκ – Τζέου και επανέλαβε την αντίθεση της χώρας στην κυριαρχία του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ. 

Χιλιάδες διαδηλωτές αλληλέγγυοι στο κίνημα «Occupy Central» συγκεντρώθηκαν στην Ταϊπέι, στα κεντρικά του Γραφείου Οικονομίας Εμπορίου και Πολιτισμού του Χονγκ Κονγκ, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των κινητοποιήσεων.