Για πρώτη χρονιά φέτος τιμάται από τον ΟΗΕ η 26 Σεπτεμβρίου σαν «Παγκόσμια ημέρα κατά των πυρηνικών» με δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη. Η αναγόρευση της ημέρας έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 στην ολομέλεια του ΟΗΕ και  υπερψηφίστηκε με 151 ψήφους σε δυο σημαντικές ψηφοφορίες και θα συνεχισθεί με συζήτηση στις 6-7 Δεκεμβρίου 2014 στη Βιέννη. Σημειώνται ότι η Ελλάδα απείχε από τις ψηφοφορίες. 

Ads

Αυτή τη στιγμή εκτός από τις 5 χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα υπάρχουν 5 ακόμη κράτη, μέλη του ΝΑΤΟ με πυρηνικά στο έδαφός τους – το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Τουρκία.

Μέσα σε ένα πολύ επικίνδυνο πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή η Γερμανία εξοπλίζει με 4ο πυρηνικό υποβρύχιο το Ισραήλ που δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Ελέγχου Πυρηνικών NPT. Επίσης η Τουρκία οργανώνει την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. 

«Καλούμε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να υπογράψουν την πρόταση πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού του ΟΗΕ που τους προτείναμε και την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη διπρόσωπη πολιτική της. Τα πυρηνικά είναι τα χειρότερα όπλα και παραδόξως δεν έχουν ακόμη απαγορευθεί. Για μας τους γιατρούς είναι η σημαντικότερη απειλή γιατί όχι μόνο σκοτώνουν, και προκαλούν ασθένειες όπως οι τερατογενέσεις και ο καρκίνος, αλλά απειλούν συνολικά το ανθρώπινο είδος, αφού καταστρέφουν τη ρίζα της ζωής, το ανθρώπινο γονιδίωμα. Σήμερα είναι η αφορμή όλοι μαζί να διατρανώσουμε με δράσεις ατομικές και συλλογικές, την απόφαση όλων των πολιτών για πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό. Όπως μετά από αγώνες, βήμα βήμα πετύχαμε την απαγόρευση των Βιολογικών, Χημικών και λοιπών όπλων μαζικής καταστροφής έτσι θα πετύχουμε και την απαγόρευση των πυρηνικών με συνεχή επαγρύπνηση και πληροφόρηση κάθε ενεργού πολίτη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ελληνικό παράρτημα της IPPNW.

Ads