Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε την Τρίτη σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι – χωρίς καμία βοήθεια – στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου μετά από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε. Την ίδια ώρα που η Τουρκία πενθεί δημοσίευμα της Χουριέτ βάζει φωτιά στην κυβέρνηση Ερντογάν καθώς κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι στις 29 Απριλίου απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στα συγκεκριμένα ορυχεία.

Ads

 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 230 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Πάνω από 120 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης. Τα συνεργία διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο. Οι πρωινές ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξεύρεση επιζώντων.
 
Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο ορυχείο της πόλης Σόμα περισσότεροι από 700 ανθρακωρύχοι. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, γι’ αυτό εντός του ορυχείου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.

image

image

Ads

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 360 ανθρακωρύχοι. Οι 80 ήταν τραυματισμένοι ενώ τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη.

image
 
«Χάσαμε πάνω από 200 αδέρφια μας εργάτες, και φοβόμαστε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί» υποστήριξε ο Γιλντίζ, την ώρα που συγγενείς των αγνοούμενων περιμέναν έξω από το ορυχείο ελπίζοντας να δουν τους οικείους ανάμεσα σε όσους απεγκλωβίζονται.

image
 
Και ο Ερντογάν «ανατρέχει στην ιστορία»

Τα συνδικάτα κατηγορούν για την τραγωδία την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και την εταιρεία καταγγέλλοντας ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας και έλλειψη επαρκών ελέγχων ασφαλείας μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των ορυχείων. Οργισμένες αντιδράσεις κατά του Ερντογάν στη Σόμα ενώ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας. Τα συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργία για την Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν επιχειρεί να υποβαθμίσει την τραγωδία αποποιούμενος της ευθύνες. «Τα ατυχήματα στα ορυχεία είναι συνηθισμένα πράγματα», επικαλούμενος πολύνεκρα ατυχήματα σε ορυχεία του 19ου αιώνα στην Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Επίσης αναφέρθηκε και στα ατυχήματα που έχουν γίνει σε ορυχεία της Τουρκίας στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε πως «ανέτρεξε στην ιστορία της Βρετανίας». «204 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί μετά την κατάρρευση ορυχείου το 1838. Το 1866, 361 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία. Σε μια έκρηξη το 1894, 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί» δήλωσε.

«Πάρτε ως παράδειγμα την Αμερική με όλη την τεχνολογία της… Το 1907, 361 (σ.σ ανθρακωρύχοι) έχασαν τη ζωή τους εκεί», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα». Συνεχίζοντας το ταξίδι του στο χρόνο ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε πολύνεκρα ατυχήματα του 20ου αιώνα σε ορυχεία στη Γαλλία και την Ιαπωνία. Επίσης «το 1942, 1.549 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας δηλητηριωδών αερίων. Μπορείτε να το πιστέψετε;» είπε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τον μεγάλο αριθμό νεκρών.

Τελειώνοντας την «ιστορική αναδρομή» ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση θα ερευνήσει διεξοδικά το δυστύχημα, ωστόσο υποστήριξε πως το ορυχείο της Σόμα θεωρείται ως ένα από τα ασφαλέστερα στην Τουρκία.

Τριήμερο πένθος 

Η έκρηξη στο τουρκικό ανθρακωρυχείο είναι πιθανότατα το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε τριήμερο πένθος. Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αλβανία λόγω της τραγωδίας στο ανθρακωρυχείο. Η είδηση της αναβολής της επίσκεψης έγινε γνωστή από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Θλιβερή συνομιλία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν για την τραγωδία με τους ανθρακωρύχους και συνεννόηση για την αναβολή της επίσκεψης στα Τίρανα».